男友大人一向喺坤記附近返工,佢話幾年前呢度係佢食晏飯堂,不過近年越嚟越多人幫親,成日都等唔到位,所以少咗去,但係佢都成日同我講坤記啲煲仔飯真係好正,所以相約好今日去會吓啲煲仔飯。佢一早親身走去BOOK枱都話要去到下個星期,好彩男友大人以前經常幫親,同啲資深阿姐+老板娘有兩嘴好辦事,不過都成7:30先有枱。到6:30...因為見有微雨,不如早啲去博吓可唔可以有位啦。一去到唔好講笑,真係坐冇虛席,連門口位都排到滿滿咁,男友大人又搭膊頭,等咗大概15分鐘就可以坐底啦,GOOD!本應一心打算試白鱔田雞煲仔飯,不過最後我要咗田雞煲仔飯,大人就要白鱔排骨煲仔飯,再叫我一向至愛嘅椒鹽九肚魚,加多個蒜蓉炒西蘭花。大概15-20分鐘個西蘭花同椒鹽九肚魚先後上枱,個西蘭花一食落去就知係先烚後炒而唔係生炒,然後灑上現成乾蒜蓉,冇口感,而且只有咸味,蒜蓉味欠奉。椒鹽九肚魚炸得唔過火,乾身唔油,而且好香椒鹽味,魚肉質唔會一夾就散,佐酒一流。再過多15分鐘,田雞煲仔飯同白鱔排骨煲仔飯都分別嚟啦,田雞肉好滑,而且飯質粒粒分明有飯香,煙煙靭靭又彈牙,不過可能田雞本身冇咩味,個人嚟講真係要加上大量豉油,但係一讚係田雞除

本應一心打算試白鱔田雞煲仔飯,不過最後我要咗田雞煲仔飯,大人就要白鱔排骨煲仔飯,再叫我一向至愛嘅椒鹽九肚魚,加多個蒜蓉炒西蘭花。大概15-20分鐘個西蘭花同椒鹽九肚魚先後上枱,個西蘭花一食落去就知係先烚後炒而唔係生炒,然後灑上現成乾蒜蓉,冇口感,而且只有咸味,蒜蓉味欠奉。椒鹽九肚魚炸得唔過火,乾身唔油,而且好香椒鹽味,魚肉質唔會一夾就散,佐酒一流。再過多15分鐘,田雞煲仔飯同白鱔排骨煲仔飯都分別嚟啦,田雞肉好滑,而且飯質粒粒分明有飯香,煙煙靭靭又彈牙,不過可能田雞本身冇咩味,個人嚟講真係要加上大量豉油,但係一讚係田雞除咗脾位,個身起晒骨,食落方便好多。白鱔排骨煲仔飯啲排骨中上,白鱔油香都ok,冇想像咁肥美,但係可能因為白鱔用咗豆豉調味,所以個飯食起嚟比較有味道。食到咁上下,刮啲飯焦出嚟,又香又脆,建議大家唔好食到尾先刮啲飯焦,因為個煲仔啲餘溫會令啲飯焦燶,所以中段開始食啲飯焦就prefect啦。

(小插曲 - 之前落order嗰時有個阿姐已經放低咗一碗仔豉油for煲仔飯。而送田雞煲仔飯嚟嗰時個阿叔本應想再俾碗豉油我哋,不過佢可能見枱上經已有一碗,又或者佢以為我哋只係叫一個煲仔飯,所以佢順手收番原先佢想放低嗰碗,因為我本人食煲仔飯鍾意多豉油,咁我同男友大人異口同聲麻煩佢俾埋碗豉油我哋啦,點知佢超冇禮貌勁大聲咁話: 俾埋你食唔晒我哋要倒架。佢放低咗之後一邊講一邊走,嗰刻我哋倆個呆咗完全反應唔到加勁唔好受,事關當時好多其他食客都望住我哋

成晚飲咗兩支大藍妹,埋單$207~

下次想試吓羊腩煲同小炒皇,因為是晚好多食客叫呢兩味~
椒鹽九肚魚
蒜蓉西蘭花