2010-03-24
今日去左幫襯衣間甜品~一行三人+ 一個兩歲唔夠既bb~入到去~鋪頭入面牆壁位痴埋一張張a4紙過左膠畫晒公仔既野~間野入面冇卡位只有圓櫈~咁唯有靠牆坐啦~如果唔係bb都唔知點坐~由於間野既牆痴滿晒野~bb仔一定係手多多會蚊~實在冇辦法~如果bb係都要搞~你話佢鬧佢~佢都唔收~咁唔通要綁住佢?如是者免麻煩唯有俾餐牌bb玩跟住收銀阿牆就走黎一野搶左個餐牌話唔好整爛~我已經覺得唔太高興~如果係怕整爛~可以過膠或者同我地d大人講聲~我地可以俾返佢而唔係就咁o係bb手上一手搶左去~當時我都覺得算數~(態度一般)一路食既時候收銀阿嬸都已經眼啤啤~因為佢搶左bb手上餐牌所以bb就蚊牆上既野~不過冇蚊到落黎~~而bb仔叫食就一定會衣衣丫丫~bb唔會識得控制音量~bb唔識講野~bb大叫亦係好平常既事因為bb學緊講野會練習發聲~食到七七八八就黎走~收銀阿嬸就走過黎鬧我個bb叫佢細聲d~我實在忍唔住問佢「點解其他客人講野咁大聲唔叫其他客人細聲d? 」收銀阿嬸「講野唔同尖叫~bb係尖叫」me「你開餐廳就預左嘈架啦~你而家開圖書館呀?」收銀阿嬸(接唔上~講第二樣)「細路仔要教架!」me「我教唔教個仔~點樣教個仔~
一行三人+ 一個兩歲唔夠既bb~
入到去~鋪頭入面牆壁位痴埋一張張a4紙過左膠畫晒公仔既野~
由於間野既牆痴滿晒野~bb仔一定係手多多會蚊~實在冇辦法~
跟住收銀阿牆就走黎一野搶左個餐牌話唔好整爛~
食到七七八八就黎走~收銀阿嬸就走過黎鬧我個bb叫佢細聲d~
收銀阿嬸「講野唔同尖叫~bb係尖叫」
me「你開餐廳就預左嘈架啦~你而家開圖書館呀?」
收銀阿嬸(接唔上~講第二樣)「細路仔要教架!」
me「我教唔教個仔~點樣教個仔~關你咩事??輪到你出聲?」
收銀阿嬸(無話可說but繼續撐)「咁你都要教架!」
me「不知所謂~衣d就係待客之度!?真係唔明點做生意」
個人意見:如果衣間鋪頭係咁介意小朋友聲量~佢應該貼張紙o係門口~十歲以下人士不得進入
所以我建議各位家長唔好帶小朋友去喇~免得自己個小朋友無啦啦俾人鬧~大人又食到一肚氣