2024-04-26
今日一行4人約5點半經過見門外下午茶餐牌吸引,見店內又唔滿,入內一試。店員見我們坐下後給QR code揀野食,但無提到每人有最低消費要求,亦唔見有餐牌同其他告示有提呢個要求,亦無提到我哋要幾時交枱或者喺last order(因為下午茶時段快在6點完)。誰不知叫咗3個餐後等待嘅時間,有店員過來先話要每人有最低消費,如果唔係跟餐飲品收正價,或者要叫多杯正價飲品。但在最初點餐時店員完全無提。既然已經叫咗嘢食,我地唯有叫多杯嘢飲以符合店方嘅要求。後來等到D嘢食嚟晒都接近成6點,無幾耐個伙記話如果6點半前唔埋單就要收正價無下午茶餐價。其實咁嘅情況,店方理應一早提醒客人下午茶時段快完的做法,等客人決定是否光顧。好似今次得半個鐘時間就完下午茶時段,我哋叫完嘢食送到嚟都差不多6點,得半個鐘比客人用餐,之前又唔提醒客人過時收正價的做法,店方待客態度甚有問題。