餐廳: 蟹仙海鮮蒸碢大公館
資訊:

Happy Friday!收工之後當然要食返餐好既!今晚去左蟹仙海鮮蒸碢大公館食蒸氣火鍋。早個幾鐘打電話訂位都有位。入口喺地下,之後要行樓梯上去,滿座咁滯,超旺。呢度餐牌有四款海鮮套餐,分別包8,10,13,同10款貴d既海鮮,價錢分別係每位$329,$439,$549,同$758,另加一同其他雜費。亦有二人套餐,包18款食物,兩位共$1099。星期五,六,日同公衆假期及前夕每位要加$28,粥底同醬油費每位加$15。餐牌仲有拼盤,小食,追加配料,飲品,酒類。配料自己喺個移動架度攞,有蒜蓉,蔥花,辣椒,炸蒜。我地最後揀左二人套餐。香辣海蜇青瓜:少少辣,正常自家制照燒魚皮:呢個小食送嘅,堅脆又唔鹹,好味罕有大黃奄蟹:膏唔算多,肉都有得食吓,係鮮甜嘅,原本諗住升級增量大蟹每位加$138,唔知點解冇幫我哋加到凍蟹:可以澳洲青年龍蝦:有膏,膏好鮮甜,肉都鮮甜嘅,不過可以再好啲罕有琵琶龍蝦:有籽食,不過得個鹹字同少少脆。呢啲肉仲好食過澳洲青年龍蝦,不過膏少好多越南大虎蝦:唔夠大隻,質素麻麻啦,蝦頭係有汁台灣九孔鮑魚:質感合格,不過欠缺鮮味,太淡紐西蘭刀貝蚌:好大隻,鮮甜嫩口,海水味濃大西洋野生青口

配料

配料自己喺個移動架度攞,有蒜蓉,蔥花,辣椒,炸蒜。

我地最後揀左二人套餐。
香辣海蜇青瓜

香辣海蜇青瓜:少少辣,正常
自家制照燒魚皮

自家制照燒魚皮:呢個小食送嘅,堅脆又唔鹹,好味
罕有大黃奄蟹

凍蟹

凍蟹:可以
澳洲青年龍蝦

澳洲青年龍蝦:有膏,膏好鮮甜,肉都鮮甜嘅,不過可以再好啲

罕有琵琶龍蝦

越南大虎蝦

越南大虎蝦:唔夠大隻,質素麻麻啦,蝦頭係有汁
紐西蘭刀貝蚌, 台灣九孔鮑魚, 韓國慶南珍珠蠔, 大西洋野生青口, 日本大元貝

台灣九孔鮑魚:質感合格,不過欠缺鮮味,太淡
紐西蘭刀貝蚌:好大隻,鮮甜嫩口,海水味濃
大西洋野生青口:大隻,質感食得出新鮮,不過超鹹
日本大元貝:我哋自己加左蒜蓉同蔥花落去蒸,即刻鮮甜啲。蒸完縮左水,質感唔韌
韓國慶南珍珠蠔:超鮮甜,蠔汁又豐富,正
蟲草花雞件, 星爺爆漿瀨尿牛丸, 蟹仙蝦蟹棗, 豬骨濃汁貢丸, 芝心小籠包, 黑安格斯牛肉, 濟州黑毛豬肉

星爺爆漿瀨尿牛丸, 芝心小籠包, 蟲草花雞件, 蟹仙蝦蟹棗, 豬骨濃汁貢丸

黑安格斯牛肉:七塊,味道可以,質感就稍韌
濟州黑毛豬肉:六塊,好韌喎
蟲草花雞件:五件,連皮,真係有蟲草花,嫩口而已經調好味
芝心小籠包:三粒,原來係好似芝士魚蛋不過形狀少少似小籠包,芝士堅流心,外皮就麻麻哋
星爺爆漿瀨尿牛丸:三粒,真係爆汁,味道少少羶
蟹仙蝦蟹棗:三粒,食完以爲係炸魚蛋
豬骨濃汁貢丸:三粒,正常
有機蔬菜籃

有機蔬菜籃:有唐生菜,娃娃菜同粟米。唐生菜好多黑洞。不過娃娃菜同粟米好鮮甜

蒸爐有計時器,枱上又有紙仔寫低建議食物煮食時間,好方便。服務員間中會過黎幫你蒸食物。
粥底

服務員先問我哋要唔要蔥花同菜脯加落粥底。粥底有每人三碗,滾到好熱,不過好浠,似潮州粥,食落味道啖啖咁,不過粥料有豬骨,栗米同芋頭粒,加左鹹菜脯就好味好多。
粥底

椰汁燕窩:呢個送嘅。梛汁好飲而勁多燕窩。
椰汁燕窩

總括而言,食物質素參差,海鮮稍為好啲。兩人佔四人座位,環境正常,人多都幾嘈。冷氣超勁。服務員主動幫手蒸野食,服務唔錯。價錢堅貴,見服務好就勉強俾個笑面啦。
2021-08-20
自家制照燒魚皮