最近收到電郵,知道今個11月有Chill E.A.T. 餐廳優惠,我見有好多餐廳都未食過,價錢也比平時相宜,所以我把握機會每個週末訂座去食好西啦~我行到去海港城最篤篤的角落找到呢間意大利餐廳,一入到去就見到左邊的落地玻璃,可以見到270度的維港和西九海景。我訂座時要求可以坐近窗邊,可以望住個靚景食飯嘛😁˚✧₊⁎ Starter 前菜 ⁎⁺˳✧༚ 🧀🥖 Diner Roll & Cheese Crisps 餐包及芝士脆片. 暖暖的餐包,軟綿綿的,點些黑醋橄欖油很好味😋. 另外有好幾片芝士脆片,滿滿芝士味,真係好脆卜卜㗎🐚 Clams with Seafood Sauce 海鮮汁煮花甲. 花甲新鮮,好有肉地,有好多隻. 配搭嘅海鮮汁好好味,令花甲更鮮甜美味. 伴一塊蒜蓉包來點汁,好好味😋˚✧₊⁎ Main 主菜 ⁎⁺˳✧༚ 🥩 Charcoal Grilled Australia M5 Wagyu Ribeye (6oz) w/ Black Truffle Sauce炭烤澳洲M5和牛肉眼配黑松露汁(6安土)(+HK$98). 炭烤到外表黑黑,但肉質粉紅色的,軟嫩多汁,炭火牛味很

˚✧₊⁎ Starter 前菜 ⁎⁺˳✧༚

. 暖暖的餐包,軟綿綿的,點些黑醋橄欖油很好味😋
. 另外有好幾片芝士脆片,滿滿芝士味,真係好脆卜卜㗎

餐包及芝士脆片

. 花甲新鮮,好有肉地,有好多隻
. 配搭嘅海鮮汁好好味,令花甲更鮮甜美味
. 伴一塊蒜蓉包來點汁,好好味😋

海鮮汁煮花甲

˚✧₊⁎ Main 主菜 ⁎⁺˳✧༚

炭烤澳洲M5和牛肉眼配黑松露汁(6安土)
(+HK$98)
. 炭烤到外表黑黑,但肉質粉紅色的,軟嫩多汁,炭火牛味很香濃、獨特,點些黑松露汁好美味😋
.伴菜有蘆筍、千層薯餅、車厘茄,原汁原味好出色

炭烤澳洲M5和牛肉眼配黑松露汁(6安士)

˚✧₊⁎ Dessert 甜品 ⁎⁺˳✧༚

🍏🥧🍨 Baked Apple Tart with Vanilla Ice-cream 蘋果撻伴雲尼拿雪糕
. 薄薄的脆餅撻皮,蘋果蓉和多片新鮮青蘋果片,焗出來蘋果片的酸中和了蘋果蓉的甜,酸甜美味
. 配搭奶滑的雲尼拿雪糕,冰火交融好夾
. 仲有鮮雜莓和粟米片做配搭,可體驗多重口感

蘋果撻伴雲尼拿雪糕

等待菜與菜之間,嘆美景之餘,亦會八卦下員工在隔籬執枱,見佢攞出熱熨斗來燙平滑張白枱布,感覺好有趣 (我第一次見🤭)
最後埋單連加一服務費總數是HK$403。
2024-11-03
餐包及芝士脆片