2019-03-09 89 瀏覽
去過四季文昌嘅朋友都知道呢度係一個書海, 周圍都比書本嘅裝飾包圍住. 但今次唔同了, 這裏門店竟然變成花海! 原來四季文昌同forget-me-not合作, 為白色情人節加力, 更為初春增添春日氣息, 除了出咗花繋土雞套餐之外, 仲有情牽花繋工作坊俾食客參與, 有得食, 仲有得玩! 話明係花海, 連個火鍋煲裏面都有花呀! 就係玫瑰花椰子雞煲, 一朵朵小玫瑰再清清嘅椰子雞湯上浮游,增添芬芳嘅氣息,而且玫瑰花有補血嘅作用, 啱曬靚女們食呀! 不可不提嘅係雞鍋嘅雞係用日本福岡県嘅博士土雞, 佢嘅特徵體型比較大, 由於佢運動量較多所以脂肪含量都比較少, 肌肉就相對地多, 肉質有嚼勁, 蛋白質及膠原蛋白豐富, 鮮味特別出眾, 未打邊爐都要飲滿椰子雞湯先啦. 海膽茶葉蛋拼麻辣雞腎茶葉蛋有香濃嘅茶味, 可謂相當入味, 上面仲有我至愛嘅海膽, 而且兩者嘅味道都好夾. 麻辣雞腎啲麻辣醬係搽滿雞腎嘅表面, 都幾辣下, 而且雞腎夠爽口有咬勁, 兩個冷盤都各有特色. 手切黑安格斯牛肉大家話打邊爐係唔係冇食牛肉你就會身痕呀? 所以點都要叫一碟! 一片片整齊的牛肉雪花分佈十分平均, 唔會特

海膽茶葉蛋拼麻辣雞腎

手切黑安格斯牛肉
大家話打邊爐係唔係冇食牛肉你就會身痕呀? 所以點都要叫一碟! 一片片整齊的牛肉雪花分佈十分平均, 唔會特別肥膩, 但係都食到佢嘅油份, 入口香香的, 切得唔會單薄,所以都有口感。

紫菜響鈴
響鈴就食得多紫菜響鈴真係第一次, 仲要係即炸嘅, 超級脆卜卜之餘,仲夠大件,係有紫菜嘅味道,腐竹味甚濃,講真,我真係唔捨得將佢放落湯度食吖,情願直接食,廢事佢淋曬!

海鮮火鍋拼盤(蟶子,脆肉鯇片,托托蜆)

博多土雞拼盤(雞腎,雞脊肉及雞軟骨雞肉滑)

土雞肉玉子煲仔飯
食完椰子雞煲就食埋個土雞肉玉子煲仔飯,雞肉被切較細粒,入口容易,唔切o趙得咁辛苦又唔洗自己去骨。另外有大量蛋蛋,令煲仔飯飯粒很香且滑!欣賞個飯唔會太鹹,一味死重調味蓋過啲材料本身嘅味道,俾多個like佢!
2019-03-05