2022-02-16 518 瀏覽
唔知大家鍾唔鍾意食曲奇?香港嘅曲奇已經唔係好似藍罐嗰啲咁一細塊、咬落去好脆好鬆化,因為而家有好多網店都賣曲奇,我都已經食過唔少曲奇,今次呢間其實之前已經介紹過,今次介紹佢嘅招牌同埋其他新曲奇。Twinkie Cookies係一間本地主打手工製作麻糬曲奇既網店,係香港餅房 Twinkle Garden既副線,不斷研發創新又好食既曲奇以滿足顧客味蕾。店舖嘅招牌係佢哋喺香港首創嘅流心麻糬曲奇,鍾意麻糬既大家一定要試。網店最近係朗豪坊開咗實體店,位置非常方便啱晒鍾意曲奇既你。朗豪坊店店舖一眼睇哂玻璃櫃入面所有曲奇,曲奇分為3種,有麻糬曲奇、曲奇三文治同普通曲奇。麻糬曲奇係三個當中最多人買,因為喺店舖嘅招牌,但為左保持最好口質買完需要即日食。Cookie款式會每個星期轉一轉,可以係官方IG上睇到。另外除咗曲奇仲有提供焙茶、抹茶latte、蛋糕,呢間新分店仲有新推出嘅麻糬冬甩。Twinkie Cookies今年新年推出左虎年賀年禮盒,除咗有上年熱賣嘅杏仁片,仲有好多新口味嘅產品,當中有 禮盒都非常有新年嘅感覺,送禮唔會失禮,而且唔會太大盒,非常易攜帶,食完仲可以變收納盒。-🧧 虎年賀年禮盒 💰/2

網店最近係朗豪坊開咗實體店,位置非常方便啱晒鍾意曲奇既你。

🧧 虎年賀年禮盒 💰/258(早鳥)
虎年賀年禮盒
1️⃣ 古早味花生酥 3塊 (👅: 8/10)
花生酥都算厚身,咬落去係超級酥脆,花生酥會喺個口慢慢溶化,一咬落去嘅同時即刻碎開咗,所以建議大家攞個盒裝住啲花生碎。食落去花生嘅味道非常濃郁,本身依排想食花生糖,不過呢一個已經滿足到我,因為佢冇花生糖咁硬咁痴牙。
2️⃣ 抹茶柚子蜜柑曲奇 3塊(👅: 7.5/10)
呢款曲奇外層係用上日本若竹抹茶,而入面少少流心嘅內餡係自家製、天然製造嘅柚子蜜柑醬,係同么鳳士多合作嘅曲奇。

未咬到入邊嘅餡之前,首先係食到抹茶嘅香味,唔會太重,之後隔咗1秒就會食到內餡嘅柚子蜜柑味,味道非常突出,甚至會蓋過一開始嘅抹茶味,好似飲緊柚子蜜咁,食落去酸酸甜甜,夠清新,仲會食到粒粒蜜柑果肉,因為內餡主要集中喺中間,如果想食到抹茶味可以試吓邊位,我自己就想抹茶味可以更突出。
3️⃣ 手工杏仁片 1包(👅: 8/10)
手工杏仁片有成十幾塊,圍繞着曲奇邊擺滿左,夠博身,咬落去首先係有少少脆,之後係比較煙韌嘅口感,食落去杏仁味道突出,係我鍾意嘅杏仁味,而且唔會太甜太膩。
4️⃣ 芝麻南瓜籽杏仁Florentine 3片(👅: 7.5/10)
呢塊杏仁片雖然係兩層不過薄身,好輕易就可以咬開佢,成塊都係用芝麻、南瓜籽同杏仁製成,咬落去一啲都唔硬,三姐口感結合,口感非常豐富,食落去每一啖都係濃郁嘅堅果香味,絕對係真材實料。
5️⃣ 抹茶玄米脆皮麻糬波波 3粒(👅: 7.5/10)
呢個麻糬波波咬落去上面少少脆身,下邊比較硬身一啲,口感偏軟糯,食落去抹茶嘅香味濃郁,不過唔會太甜。
6️⃣ 黑芝麻脆皮麻糬波波 3粒(👅: 7.5/10)
呢個麻糬波波嘅芝麻香味突出,啱晒鍾意芝麻嘅人,芝麻味突出不過唔會太甜。

1️⃣ Matcha Lava Mochi Cookie 💰44(👅: 8.5/10)
Matcha Lava Mochi Cookie

呢個抹茶麻糬曲奇喺呢度嘅招牌,而且係全港首創嘅麻糬曲奇,如果大家鍾意抹茶同麻糬係必食。

曲奇係美式杏仁軟曲奇,夠大塊夠厚,所以咬落去係軟熟而唔係鬆化,如果大家想食鬆化應該要食返藍罐曲奇,曲奇食得出係手工造,入面嘅麻糬咬落去夠軟糯微黏,煙煙韌韌,不過一定要即日食先有呢個口感,店舖都堅持呢一款曲奇係唔過夜,每日新鮮製造,軟身曲奇再加麻糬口感非常豐富。

抹茶用上日本小山園若竹抹茶粉,食落去入邊嘅抹茶醬極度流心,流心到要滴出嚟,一路食一路流出黎,茶味醇厚濃郁,唔會有苦澀味,帶有小小回甘,整體唔算太甜,所以食落唔覺得好膩,價錢略貴,不過一塊咁足料可以一試。
2️⃣ Opera Cookie Sandwich 💰45(👅: 7.5/10)
Opera Cookie Sandwich
呢個係一個曲奇三文治,有兩層嘅美式杏仁軟曲奇,入面內餡係咖啡味忌廉同朱古力夾心,夾心夠厚,非常邪惡。

曲奇咬落去係比較軟身,而忌廉夠綿,入口順滑,口感上有層次感,食落去朱古力味道濃郁,帶少少咖啡味,味道上係偏甜,會有少少膩,如果同人share會好啲。
3️⃣ Rum Raisin Mochi Donut 💰40(👅: 7.5/10)
Rum Raisin Mochi Donut
呢個係新推出嘅冧酒提子麻糬冬甩,外觀上可愛,因為佢將冧酒擺咗喺一支迷你試管插着個係冬甩,可以按自己喜好控制分量。

冬甩咬落去係偏硬身,麻糬咬落去一樣煙韌,食落去朱古力味道濃郁,但唔會太甜,提子方面係用自家浸嘅提子,令到口感更加豐富,而且為冬甩帶來一啲甜味。
🌟食過幾次呢間網店嘅曲奇嘅我,覺得最好食、最有驚喜都係麻糬系列,因為無論口感同味道都相對新奇,唔係平時你會食到曲奇口感,而曲奇同埋曲奇三文治咬落鬆軟,口感豐富,味道款式都幾多,緊有一款啱你口味,再加上實體店位置方便,要食隨時都可以買到。

新年禮盒喺17/1請訂購仲有早鳥九折優惠,而取貨日期由15/1到13/2,喺銅鑼灣、旺角分店或者荔枝角都可以取貨,方便仲未訂新年禮盒既大家,另外佢哋都有新年特別推出嘅新曲奇口味可以一試,如果未食過呢間曲奇可以試吓佢哋最招牌嘅抹茶麻糬曲奇。
👅味道: 8/10
🍴環境: 7/10
💰消費: $125 (服務費: NA)
2021-12-11
虎年賀年禮盒