2016-04-24 658 瀏覽
東達中心的回憶鰂魚涌東達中心對於我來講從來都不陌生,這裏有着我青葱初畢業工作的回憶,三年多嘅光景,在這裡學得不少,大概離開咗呢一棟大廈一年多了,就係呢五年嘅時間,呢一度由完全冇餐廳變咗好幾間餐廳,大概開業左三四年嘅AGE , 就係其中一間我十分之欣賞的!我記得呢一度嘅午餐價錢好實惠大概60至70蚊,但係每一次12點幾鐘嘅時候就會爆曬人架啦,午餐時段嘅Pizza大到兩個人都食唔晒!而且品質亦都十分之好,絕對唔會因為佢係午餐而變得求其!所以以前喺呢度返工嘅時候都經常來食!話就話我離開咗呢幢大廈,其實我只不過去左太古坊,而今次呢我來食咗晚飯,第一次食佢嘅晚飯餐牌,原來比午餐更加出色!先點左兩個湯特濃黑松露野菌忌廉湯黑松露野菌忌廉湯十分濃郁美味,每一啖湯都帶有微小嘅蘑菇得,質感很好,十分欣賞上枱嘅溫度,唔會太熱唔會太凍,一個溫度啱啱好立即飲用而且更能夠令到佢嘅香味更突出!法式龍蝦湯最愛嘅龍蝦湯香濃得很,呢個龍蝦湯冇加入干邑,所以味道更集中,,配上蝦肉,十分好喝!還點了前菜白毛豬火腿配芝麻菜,其實我唔知道西班牙有白毛豬,白毛豬同平時食嘅豬有咩分別呢?我都唔知道但係呢呢一個白毛豬火腿配芝麻菜沙律,
東達中心的回憶
先點左兩個湯
還點了前菜
白毛豬火腿配芝麻菜,
白毛豬火腿配芝麻菜
其實我唔知道西班牙有白毛豬,白毛豬同平時食嘅豬有咩分別呢?我都唔知道但係呢呢一個白毛豬火腿配芝麻菜沙律,就真係十分抵食,就是說白毛豬火腿大概20多片啦!而且質素亦很不錯,很甘香!如果呢一刻能夠配上一支紅酒,就真係很享受啊!
另外還有全鴨肝醬配多士
全鴨肝醬配多士
一盒四件, 用上100% 鴨肝醬, 下層附上多士,上邊就擺着芒果小粒,芒果襯托鴨肝醬同多士,更能帶出鴨肝醬嘅美味!呢個前菜同白毛豬火腿配芝麻菜一樣,十分抵食!值得叫啊!
Dry aged 安格斯西冷牛扒伴紅酒肉汁
這個係呢一度嘅招牌菜,dry aged 的安格斯肉味更特出,因為dry aged 的關係,就算只係五成熟,切時都唔會有血水,肉質也很好!而且脂肪分布平均,更感健康!
最後我們點了意式奶凍配藍莓汁
意式奶凍配藍莓汁
奶凍永遠是我點甜點的首選!奶香味濃,而且很滑溜!清甜得很!
是日晚餐消費$600, 價值很合理,質素也很高!相比附近康怡和太古城的餐廳更實惠,而且環境亦都十分舒適服務態度都很好!大家又來到太古附近不妨來試一試佢哋嘅晚餐!呢度都成為我再次到東達中心的一個好理由!說真的呢一間餐廳有好多同舊戰友的快樂回憶啊!
白毛豬火腿配芝麻菜
全鴨肝醬配多士