2014-07-28
1985 瀏覽
好耐無寫食評, 但今晚這一餐真是直得回味, 願意跟一眾食家分享.經朋友大力推介, 位於灣仔謝菲道的意大利餐廳 Anitpasto, 果然不負所望.裝修雅致舒適, 充滿意大利風情, 食物色香味都一等一, 而且份量十足, 取價公道.點菜之前, 先來一份麵包給橄欖, 傳統意大利風味Antipasto Misto 前菜併盤, 單看個名就知是餐廳的招牌菜, 有煙三文魚, salami 意大利腸, brie 淡口芝士, parma ham 巴瑪火腿, stuffed bell pepper with mozorella cheese 釀西椒, 什菜沙律, 食材質數非常好, 瓜菜新鮮脆口, 每件小食都令我一再回味, 尤其那西椒跟mozorella cheese非常匹配.白酒海鮮意大利飯, 用料豐富, 有三文魚, 墨魚, 青口, 蝦球, 帶子, 上桌時濃郁的酒香撲鼻, 醒胃提神, 超好味道!什扒 (Mix Grill) $245 - 內有:有原隻波士頓龍蝦 - 雖然唔系好大隻, 但好新鮮!牛扒 - Char grill 肉眼扒, 亦是上等貨式;雞扒 - 都系碳燒的, 所以好香口火腿 - 有兩款, 好正
裝修雅致舒適, 充滿意大利風情, 食物色香味都一等一, 而且份量十足, 取價公道. 點菜之前, 先來一份麵包給橄欖, 傳統意大利風味 Antipasto Misto 前菜併盤, 單看個名就知是餐廳的招牌菜, 有煙三文魚, salami 意大利腸, brie 淡口芝士, parma ham 巴瑪火腿, stuffed bell pepper with mozorella cheese 釀西椒, 什菜沙律, 食材質數非常好, 瓜菜新鮮脆口, 每件小食都令我一再回味, 尤其那西椒跟mozorella cheese非常匹配. 白酒海鮮意大利飯, 用料豐富, 有三文魚, 墨魚, 青口, 蝦球, 帶子, 上桌時濃郁的酒香撲鼻, 醒胃提神, 超好味道! 什扒 (Mix Grill) $245 - 內有:
有原隻波士頓龍蝦 - 雖然唔系好大隻, 但好新鮮!
牛扒 - Char grill 肉眼扒, 亦是上等貨式;
雞扒 - 都系碳燒的, 所以好香口
火腿 - 有兩款, 好正!
燒茄子 aubergine + 薯蓉 + 配菜 Tiramisu 是傳統做法, 用意大利 mascarpone cheese + amaretto 杏仁酒. 蘋果批跟雪糕, 也是超水準之作, 批皮有濃郁的牛油香味, 蘋果餡料則有濃郁肉桂香味, 但又不太甜.