2024-01-11 262 瀏覽
走過街頭巷尾,細味香港嘅地道美食,我今次行到梅窩,就唔小心撞正呢家茶餐廳。一邊感受佢哋保留嘅舊式裝潢,一邊嚟個豬潤米粉餐,真係一個字—正!豬潤肥而不膩,米粉滑又有嚼勁,食落心情都跟住開朗咗。凍鴛鴦嘅香滑,雖然甜咗啲,冰冰涼,解渴又提神,真係幾啱夏天解暑。最正嘅係,我哋試咗份魷魚蒸肉餅午餐,蒸得啱啱好,肉餅入面夾雜着香脆嘅馬蹄粒,齊齊食落爽口得滯👍。然後攞咗個牛腩米粉餐黎醫醫下山後嘅空虛,雖然牛腩唔算多嗮,不過食落都算滿足,飽肚之後繼續我哋嘅梅窩探險啦!😊總之,呢間冰室係咁簡單嘅幾樣菜度,已經諗到我哋香港嘅美味。下次過嚟,我一定要試下呢個著名嘅港女三層架下午茶,睇佢幾層出品,諗起就流咗口水!🍰🥪