荃灣地膽一定對開業20年嘅森美餐廳不感陌生,近來老闆嘅仔仔們係舖頭樓下,即係華都中心地下開左一間同樣叫森美餐廳嘅工業風Cafe,夠曬寬敞足夠容納50人,坐得舒服之餘又可以一瞥街景。Menu方面雖然同舊店一樣走西餐路線,菜式方面卻有80%不同,更加西化,不拘一格,有炸魚薯條、安格斯牛肉芝士漢堡等Causal Food、牛肉眼扒等大舊肉、西班牙風腿凱撒沙律等小食,想重溫舊森美的味道,亦有招牌脆燒德國咸豬手,呢個絕對係我嘅飛佛,我一定會重臨大戰佢一場!菜式大大碟,如有可供6人食用的2kg美國斧頭扒,方便一家大細Share。食材都upgrade,如牛油果蟹肉沙律用上了羽衣甘藍,又有波士頓龍蝦漢堡,正值時令,蝦膏爆燈。想係到飲杯野chill一chill又得,店子落重本設置一部價值7萬嘅咖啡機,除咖啡、花茶外,仲引入英國手工汽水,由天然香草發酵,英國古法汽水比一般可樂味道更濃更自然。 用2磅以上嘅豬手,所以夠曬厚肉唔欺場,工序都唔少,需隔日風乾、焗完再炸,外層超級香脆,肉質食然Juicy,伴自製的紫椰菜酸菜。我一定會再去Encore一下。波士頓龍蝦正值時令,非常多膏,爽口鮮甜,配自製千島醬、蕃茄、

脆燒德國咸豬手

波士頓龍蝦漢堡

波士頓龍蝦正值時令,非常多膏,爽口鮮甜,配自製千島醬、蕃茄、洋蔥及烘香的麵包,清新好吃。

有圖有真相,真係爆!多!膏!

啦,講明先呀,老細話正值時令先係咁,唔係隻隻有架。

牛油果蟹肉沙律

牛油果夠熟夠軟滑,蟹肉沙律富海鮮味,堅食到一絲絲蟹肉,亮點在於用上羽衣甘藍,因菜葉比較硬身,又稱「鬼佬芥蘭」,是近年流行的「超級食物」,營養價值非常高。我本身以為自己好抗拒,但啲汁又令我覺得...啲菜都幾好食呀!

2kg美國斧頭扒

難得係荃灣可以食到咁大舊肉!需一天前預訂,足2kg,份量超多夠6人享用,連骨肉質特別鮮嫩,外層燒得香口。

我知,我知,我真係影得好衰,又鬆郁蒙。
我都係用手做下個比例jie。

佢啲肉類主菜嘅配菜真係好鬼癲,有好多款,平時出面餐廳都只會俾啲薯仔你,呢到有烤菠蘿、蕃茄、茄子、露筍,炸薯仔,連焗蒜頭都有!

英國古法可樂汽水

由香草發酵而成,要花7天時間釀製,味道比一般可樂天然之餘,味道更濃

2017-09-14
15 分鐘 (堂食)
脆燒德國咸豬手
波士頓龍蝦漢堡