作為天水圍人, 一向都會去新北江搵食, 貪嗰度食嘢夠平民化, 唔駛太拘謹. 發現呢間蛋藝工房新開張, 好奇心軀使之下前來一試. 睇到個菜單全部以蛋為主(廢話) , 一開始唔覺得有咩特別, 不過留意到可以加幾蚊有椰菜花偽炒飯, 就真係幾有新意. 香港地依家估計100間餐廳都未必有1間會用椰菜花當飯俾客人食,(有錯請更正), 其實近年都有唔少朋友話少/走澱粉質, 呢個炒飯底真係幾適合. 蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯$50最近去咗兩次, 第一次太遲去(其實都只係20:00), 得番蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯, 睇落就冇咩特別. 不過一食落口就知, 海蝦真係海蝦, 真係新鮮蝦而非陳年雪藏蝦, 真係冇俾人昆, 雖然未說得上好彈牙爽口, 但完全食得出海蝦嘅鮮味, 就連海蝦生前嘅一動一靜, 都可以感覺得到. 呢一份誠意, 以呢個價錢嚟講, 真係算得上庶渣嘅價錢, 燒鵝嘅味道. 而滑蛋汁亦都係濃稠度剛剛好, 有掛汁效果. 椰菜花偽炒飯(跟餐+$5)呢個真係要激讚, 大小適中, 濕度適中, 咬落非常有口感, 只作適量調味, 再加上小小三色椒作為點綴. "炒飯"底並唔油膩, 配合番呢個炒飯原意係健康嘅宗旨. 嘢飲方面可以

蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯$50

椰菜花偽炒飯(跟餐+$5)

嘢飲方面可以改進, 因為本身新開張, 都知老闆人手唔夠, 所以水吧欠缺人手可以理解. 得汽水同齊茶揀, 咁汽水又唔係咁健康, 就揀奶茶

齊茶(伯爵奶茶)($15)
茶味濃郁, 香氣撲鼻, 飲完的確令人再三回味.

濟州島黑豚豬柳扒配炒滑蛋飯($48)
上次食嗰個係蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯, 滑蛋汁冇咁特出到蛋味. 今次食滑蛋炒飯, 蛋味非常特出, 完全唔係平時餐廳茶記嘅蛋, 好奇問老闆, 原來呢度D蛋全部係用日本蛋, 怪唔得個蛋味咁濃. 其實日本農場會加入獨家材料喺飼料當中, 所以日本蛋無論顏色同味道都咁好. 講起日本, 家鄉嘅味道啊! 而去過濟州島嘅人都知, 出名黑豬肉一條街, 黑豚出晒名. 肉帶清香, 而且非常爽口。本身濟州島嘅黑豬都喺漢拿山嗰度飼養,咁本身漢拿山環境優美, 空氣清新,漢拿山脈嘅水天然純正,自然地黑豚肉質口感彈性有勁,有濃郁香味之餘又唔腥.

齊茶港式奶茶($15)
當然, 一飲就飲到嗰份奶茶味.
濟州島黑豚豬扒炒滑蛋飯
伯爵奶茶
蝦濃湯滑蛋汁海蝦飯
港式奶茶
2021-10-11
5 分鐘 (堂食)
濟州島黑豚豬扒炒滑蛋飯
伯爵奶茶