2013-08-15
一行4人開開心心西貢食海鮮, 事前都做足資料搜集, 知道這間好景都大獲好評, 首先我不得不承認這店的確很受歡迎, 但似乎祗有熟客適用 事緣當天6時到達, 店方已準備好早前預定的4人枱, 之後到街市買海鮮, 蘇鼠班 $170, 花甲 $32, 大肉蟹 $120, 花螺半斤 $48, 當在買大肉蟹時特別留意兩隻蟹”鉗” 都是非常大隻的, 可媲美避風塘炒蟹的印尼及越南蟹, 因本人特別喜歡吃蟹”鉗” 所以特別留意, 4樣海鮮共$370不算太貴, 回好景再另點炸豆腐, 炒飯, 及炒菜, 當薑葱大肉蟹上枱時第一个感覺是為什麽這麼少的呢? 第一時間夾隻蟹”鉗”先, 一看之下嘩D蟹”鉗”肉宿晒水嘅, D肉梅嘅? 睇埋另外果隻”鉗”, 再要嘩一聲,點解兩隻降鴛鴦嘅?重要係一大一細得好緊要, 即時詢問老闆, 佢話唔會同人地果D一齊整, 又話厨房無海鮮, 但我問點解一大一細同D肉”梅” 時就支晤以對, (早知影張相), 到條魚上枱, 唔知係咪心理作用, 好似唔同左樣, 一食之下, 完全係蒸到過哂龍, 青班都不如, 最後埋單半斤花螺計左一斤錢, $22支啤酒收左我$25支, $370海鮮加埋佢3碟野埋單成千
事緣當天6時到達, 店方已準備好早前預定的4人枱, 之後到街市買海鮮, 蘇鼠班 $170, 花甲 $32, 大肉蟹 $120, 花螺半斤 $48, 當在買大肉蟹時特別留意兩隻蟹”鉗” 都是非常大隻的, 可媲美避風塘炒蟹的印尼及越南蟹, 因本人特別喜歡吃蟹”鉗” 所以特別留意, 4樣海鮮共$370不算太貴, 回好景再另點炸豆腐, 炒飯, 及炒菜, 當薑葱大肉蟹上枱時第一个感覺是為什麽這麼少的呢? 第一時間夾隻蟹”鉗”先, 一看之下嘩D蟹”鉗”肉宿晒水嘅, D肉梅嘅? 睇埋另外果隻”鉗”, 再要嘩一聲,點解兩隻降鴛鴦嘅?重要係一大一細得好緊要, 即時詢問老闆, 佢話唔會同人地果D一齊整, 又話厨房無海鮮, 但我問點解一大一細同D肉”梅” 時就支晤以對, (早知影張相), 到條魚上枱, 唔知係咪心理作用, 好似唔同左樣, 一食之下, 完全係蒸到過哂龍, 青班都不如, 最後埋單半斤花螺計左一斤錢, $22支啤酒收左我$25支, $370海鮮加埋佢3碟野埋單成千銀, 炒飯, 豆腐, 炒菜3碟野同一價錢, 重要唔比我地碌咭
如幫襯此店, 我強烈建議:
1 幫襯這店時先替自己所買的海鮮影相, 又或者做記號(估唔到今時今日重有人出偷龍轉鳳) 喱招
2 買海鮮後即場付錢給海鮮檔, 自攜到店, 避免計錯數或調包(唔知係海觧檔定好景調)
3 埋單時一定要Check單
講真間野所有野味道一般, 如果同其他海鮮街裡面冇裝修的相比可說是偏貴, 此店已加進我的Blacklist名單內了, 有人請都不會選擇此店
真係Sorry此店的首篇負面食評又一次由我篇寫
題外話/補充資料:
對於蟹"鉗"一大一細我懷疑可能廚房一次過炒數位客人的份量而調轉, 希望不是有心調換吧 !