2020-04-18
講到潮州粉麵,牛腩麵,牛雜河 是不少人心目中的Comfort food,簡簡單單,唔需要大排場,落街食過便飯,已令人吃得愜意飽足。 今日就去咗我屋企樓下的榮基牛雜粉麵, 自從領展將鳳德街市翻新咗之後, 街市變得井井有條亦都有幾家小店餐廳進駐,榮基牛雜粉麵就係其中一間。 榮基就主力做雲吞、魚蛋、牛腩、牛雜等等, 為了顧及大吃人士所需,所以 除了麵米粉米線之外, 另外可以搭配白飯。 除此之外,還有魚皮和泰式炸 墨丸 、炸雲吞等小吃, 顧及周到。 牛肺米線 牛什之中指叫了一味牛肺 , 米線一上枱時已覺得牛肺份量勁多 , 鋪滿 一整碗米線 , 吃下去 感覺肉質軟嫩,軟滑中帶爽脆。 原汁牛腩飯 牛腩軟熟但又不失質感,放進口裏時,鮮濃的牛腩味滲透到舌尖的每一個味蕾, 牛腩不會炆得過火, 肥瘦均勻,質感滑膩、軟腍, 吃下去有咬口有牛味 。 一大碗白飯, 配搭 清而不俗的湯底, 有層次有滋味。 泰式墨魚丸和泰式炸雲吞 另外又叫了 炸物小吃分別是泰式墨魚丸和泰式炸雲吞。 兩款小吃也是即叫即炸 , 炸墨魚丸 金黃飽滿 , 多汁彈牙 。 而家雲吞 外皮香脆 , 鮮蝦和豬肉餡料塞得滿滿的 ,配上
牛肺米線
原汁牛腩飯
泰式墨魚丸和泰式炸雲吞
另外又叫了 炸物小吃分別是泰式墨魚丸和泰式炸雲吞。 兩款小吃也是即叫即炸 , 炸墨魚丸 金黃飽滿 , 多汁彈牙 。 而家雲吞 外皮香脆 , 鮮蝦和豬肉餡料塞得滿滿的 ,配上泰式雞醬酸甜可口。
順帶一提叫麵或者飯套餐可以加配餐飲或油菜,很抵吃呢。