2020-05-09
係西灣河海旁原來都有隱世串燒美食,其實一聽個名就應該知道呢間餐廳大概為處於海邊,入到去唔洗點等位,如果想坐正係海隔離就要一早book 定啦。呢間無論是環境和食物嘅級數都係附近認為食過數一數二咁好。蟹子沙律,就係有啊青瓜絲蟹柳絲同埋蟹子造成,當中覺得最欣賞嘅地方係青瓜每一條嘅粗幼程度都係一樣,所以成個口口感會非常之一致,而青瓜其實都非常之爽甜,食落去會打開咗你個味蕾,雖然份量唔算好多不過作為頭盤呢個係非常之唔錯。大蔥雞腿肉,大蔥本身嘅味道其實係非常之濃烈不過夾埋雞俾肉咁樣食就非常之夾,會令到沖嘅味道完全融入左雞脾肉入面,大葱面頭得非常之香,一上枱已經聞到非常之大浸嘅味道,而雞脾肉就非常之多汁,面頭美味燒到香脆,入面鎖死晒啲肉汁。雞翼即刻燒完即刻上枱熱辣辣呢個係基本嘅,然後唔會有過多嘅調味剩係得少少鹽已經非常之足夠,會食到雞肉嘅油脂同埋肉汁, 每一隻雞翼都幾大隻燒嘅時間亦都啱啱好 入面嘅肉係處於最嫩滑嘅時候唔會老曬。冬菇就略嫌面頭有少少燒得太黑不過菇味道重嘅,而且都爽口。如果入面可以再多番少少汁同埋調味會更加好。豆腐方面都係一樣少嘅時間好似有啲太長所以免頭黑咗少少。御飯盛,面頭係大量嘅大葱
御飯盛,面頭係大量嘅大葱青葱,海苔和一對香料而成食之前要撈埋下面嘅米飯感覺上就好似高級版嘅日本飯加上一大堆的飯素,雖然感覺上好似冇咩肉會好齋,不過食食吓都食到當中點解啲人會叫嘅原因,例如食返米飯本身嘅香味,而家再入不同嘅香料就會令到米飯嘅層次更加多雖然唔係太知道真正嘅食法係點,不過總括而言呢個飯都幾新奇嘅
冷稻庭烏冬,佢同一般急凍烏冬或者手打烏冬唔同,食落去嘅質感係非常彈牙同埋好需要咬口,一啖烏冬沾上旁邊嘅專用豉油,雖然份量唔係好多不過感覺上呢個烏冬都幾高質。
最後職員嘅服務態度非常之好會得閒就過嚟收碟等等,而且上菜都會有返應有嘅次序唔會一次過上晒令到食物食嗰陣會凍咗