2009-03-21
一直對任飲任食嘅火煱興趣不大, 收得一百幾十食物質素如何心中有數! 還有就是要等到九點後開始, 分分鐘排隊等位排到十點幾都未必有得食!當係食晚飯嘅活真係餓死都未天光. 昨晚有同事火煱飯局, 九個人選了兩個湯底:豬骨煱加海蝦一份及皮蛋莞茜拼沙爹煱加桶蠔,兩款都有一支啤酒,豬骨煱----有4件「排骨」+ 幾舊粟米在水中浮沉,無味嘅!反而另外個鴛鴦煱好D喎, 雖然都係味道偏淡但總好過個豬骨煱!桶蠔有五大隻味道都ok嘅,海蝦有七隻亦都頗大隻同新鮮.但其它食物就真係好一般!手切肥牛、美國肥牛、牛脷、牛肉粒、羊肉片、豬下青、雞子、鵝腸、豬皮、牛栢葉、本地蠔、韮菜餃、菜肉雲吞、雜菌拼盤、鱔片、手打丸、鯇魚頭、炸腐皮卷,吃完沒有一樣留下印象!大部份也像街市凍肉鋪貨色,看看那碟鵝腸便明白.幾罐汽水加一打啤酒連茶芥埋單$1400是便宜的.吃到九點半埋單落樓, 門口已經聚集三四十人等位食九點後$68買一送一任食火煱,大概吃的食物和正價沒分別.我們每人俾多百多元就是為了不用等位?