2024-04-24
🍛🍲🥘🌯🥗 之前聽朋友介紹呢間餐廳,位於灣仔The Hari酒店入面, 係一間中價位既意大利餐廳. 我地平日晚市去唔算多人, 靜靜地, 都幾浪漫幾適合朋友飯聚/情侶慶祝紀念日! 我地嗰日揀佐$668個SET, 甜品另外叫~~ 🍴MENU🍴▪ Starter - Entrée - Dessert $498▪ Entrée - Main - Dessert $568▪ Starter - Entrée - Main $668▪ All Courses $688🍴WELCOME / BENVENUTI🍴前菜係法國生蠔, 都幾鮮甜, 而且口感幾creamy,海水味唔重。🍴STARTER / ANTIPASTO🍴▪Cappesante Arrostite, Topinambur, Caviale di Aringa Affumicato +$88帶子煎到剛剛好不會過熟, 口感唔錯. 配上菊芋製成嘅puree再加上魚子醬, 配搭得幾出色. ▪Il Carpaccio Di Manzo和牛切得好薄, 味道幾出, 唧少少檸檬, 再配埋菠菜同芝士一齊食. 好食!🍴ENTREE/ PASTA🍴▪White
🍴MENU🍴
▪ All Courses $688
🍴WELCOME / BENVENUTI🍴
🍴STARTER / ANTIPASTO🍴
▪Il Carpaccio Di Manzo
🍴ENTREE/ PASTA🍴
▪White Truffle Ravioli with onsen egg
Ravioli係餐廳自家手作, 有蛋香, 而已入面全部都係cheese! 岩曬我呢D芝士迷食! 白松露份量幾多, mix埋個蛋黃仔都幾好食!
▪Braised Polipetti with Squid Ink Chitarra
意粉都係自家制, 食落有咬口. 超濃郁既墨汁意粉配上新鮮八爪魚, 好開胃! 食完大滿足!
🍴MAIN COURSE / PIATTO PRINCIPALE🍴
▪La Tagliata di Manzo Americano
美國Prime肉眼扒比較普通, 有d韌..
▪Orata Arrostita al Forno con Patate
地中海Sea Bream正常發揮, 調味偏淡, 肉質鞋鞋地, 唔推薦叫~
🍴DOLCE PECCATO/ SWEET TREAT
▪Il Tiramisu Tradizionale
呢間既Tiramisu好似都比較出名, 所以另外點佐黎試下~ Tiramisu食得出都幾正宗,唔會太甜(岩我). 咖啡同酒味比例剛剛好, 而裏面既mascarpone cream幾幼滑, 可以一試!
🎀Melo's Rating: 🍑🍑🍑🍑 (5個🍑為滿分)
Lucciola Restaurant & Bar
📍灣仔駱克道330號The Hari Hong Kong1樓
想睇更多餐廳食評:
#melo_doremi