2019-08-22
今日午餐比較匆忙, 因為趕急去會展. 經過軒尼詩道, 看見有間 泰菜餐廳, 靠蚊雞. 門外餐牌, 價錢吸引, 食物選擇也不少. 餐廳內裝修簡約, 牆上泰式美食圖片, 看來不錯. 窗廚內, 食物展示, 燒肉吾太肥.芒果好新鮮.店員都是泰國人, 溝通無難度, 服務有禮, 有效率地安排座位及送上餐牌. 餐牌印制清晰, 部份印有三粒星, 廚師推介, 方便選擇!我們點了泰式無骨海南雞飯, 好經濟抵食, 配傳統玻璃樽裝汽水, 連湯. 泰式無骨海南雞飯賣相不錯, 黃油雞夠嫩滑, 去了骨, 份量足. 配上青瓜, 油飯同醬汁. 特製泰式醬汁兩款, 有辣也有甜.雞有雞味, 醬汁微辣令雞肉帶上泰式風味, 黃油飯暖笠笠, 入口甘香, 好味 !湯味清清的, 帶點雞及夏日冬瓜味, 不含味精. 泰式炒 金邊粉賣相不錯, 炒成金黃色, 有鑊氣! 伴有青檸檬, 砂糖, 花生粒, 胡椒粒, 生芽菜, 自己撈撈, 酸酸辣辣, 帶些甜味, 剛好.有三隻好大隻蝦, 蝦肉新鮮, 彈牙, 金邊粉炒得乾身又有質感, 泰式船麵我們選了金邊粉及牛肉, 大大碗, 用船形湯碗盛載, 帶來濃厚泰式感覺. 食材
經過軒尼詩道, 看見有間 泰菜餐廳, 靠蚊雞.
餐牌印制清晰, 部份印有三粒星, 廚師推介, 方便選擇!
賣相不錯, 炒成金黃色, 有鑊氣!
食材充足, 有牛丸, 牛肉片, 牛柏葉, 炸脆豬皮, 芽菜, 香葉, 通菜, 湯底看來味濃.
湯底味濃郁.