2023-09-11
之前一直食開「李家炸雞」, 但最近識左位行內人, 話紅雞個recipe 再正宗同接近韓國d, 見佢介紹左幾次, 咁啱經過又唔洗排隊, 就同朋友入左去試試。叫左個無骨既「半半炸雞」同埋「芝士蛋卷」。「半半炸雞」點左甜辣醬+秘製蒜香醬,甜辣醬就咁都已經聞到肉桂味,呢個調味料應該算係炸雞中少有? 而秘製蒜香醬除左有蒜味之外,仲有d 蜜糖味,整個味道都幾特別,唔係一般的蒜香醬,我同友人都比較鍾意呢個味!至於肉質方面真係要讚一讚,雞肉好嫩,而且咬落去仲有雞汁吱出黎!可以想像到嫩滑既程度,單係呢個位,已經令我地想再返黎食。芝士蛋卷則不過不失,蛋卷偏甜,但芝士十分香濃。表面吱滿沙律醬同木魚乾,單係貌相就已經好豐富。雖然如此,但木魚既味道好似同蛋卷唔係太夾,又或者係甜蛋卷同芝士木魚既配搭唔夾? 反正就係有d 怪,但又唔會話係唔好食果種。總括黎講,紅雞的炸雞的確做得唔錯,而且環境比較舒適,枱與枱之間也保有距離,如果想同朋友傾下計,呢個都係唔錯既選擇。