2024-01-31
喺尖沙咀除咗有熱鬧嘅區域之外,喺再入少少大約金巴利道嗰度亦都可以搵到另外一堆嘅餐廳,佢哋各有各特色,如果鍾意食辣嘅話我就絕對推介雲香園,😛佢哋嘅辣完全係依照返正宗嘅味道,包含晒麻、酸同埋辣,🌶️當然就辣得過癮🤤雲香園米線— 🍜一大碗裏面都包含咗幾款食材,咁就唔使左揀右揀,無論啲餸有幾豐富都好,🍲最緊要都係個湯底,因為不知道佢哋嘅湯底都係每日新鮮熬製六個鐘,🍲夠晒味道,而且好有火候味,來個酸辣就更加上頭。🍜配料裏面最突出嘅覺得就係巨型嘅冬菇,一啖咬落去慢慢就會滲出冬菇裏面嘅水份結合埋索咗嘅湯汁,🌶️認真夠晒厚。 🍄另外仲有螺旋藻,就好似海帶一樣爽爽脆脆,份量都真係唔少。🥬至於肉類嘅話佢哋就加入咗雞絲,🐥而且都係一大箸,同個湯底都認真夾,而且每一啖米線都會牽引左啲麻椒芽菜同埋肉碎,辣味中一點清新。🍜秘製豬頸肉— 🐷呢度除咗米線出名之外,一系列嘅小食亦都唔可以忽視,🐷我就對呢款豬頸肉特別有好感,肥瘦均勻仲傾向肉質比較重, 就好似烤完一樣熱辣辣香噴噴,🐷配合埋經典嘅泰式甜酸醬,非常夾🐷蒜泥白肉— 🐽食米線配蒜泥白肉都差唔多係例牌菜,而呢一度嘅蒜泥白肉最突出嘅地方就係每一塊都切到大塊少少,🐽咁食落去
蒜泥白肉— 🐽食米線配蒜泥白肉都差唔多係例牌菜,而呢一度嘅蒜泥白肉最突出嘅地方就係每一塊都切到大塊少少,🐽咁食落去嘅時候就會感受到肥瘦嘅唔同,層次感仲會更加明顯。🐽最欣賞嘅就係面頭嘅蒜泥稍微有炒過,顯得黃金色非常燦爛,調出蒜蓉嘅獨特香氣🐽
熱奶茶— ☕️飲品之中,主力要推介奶茶,仲要係熱嘅!點解呢?☕️因為為咗沖杯靚奶茶老板仲親身寫學沖奶茶,每杯奶茶都溝幾款茶葉沖製,☕️達到黃金比例茶香奶滑,啱晒而家涼浸浸嘅天氣整返一杯傳統港式正宗嘅熱奶茶真係暖入心☕️
雲香園小鍋米線 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍1-3號多福大廈地下B號舖