2023-02-03 104 瀏覽
平時去九龍城,個個都係話食泰國野,今次黎到九龍城見到呢間主打地道川菜既~見見面~🔥,即刻引起我既興趣,同朋友提議就係度食個午餐。餐廳裝修好雅緻,仲古色古香,坐得又舒服。 餐廳可以做得咁四川地道風味,原來啲香料,全部都係四川🌶️🌶️入貨。川菜裹面我就最鐘意食酸菜魚🐟,今次揀左生魚片,呢隻仲可以揀啱自己既麻度同辣度🌶️,今就返啲朋友,食微辣。以為例牌份量會少啲,點知原來都係一大碗,酸湯味濃,魚片份量多,魚片結實又滑嫩。裹面除左魚片,仲有爽口既萵筍同QQ既寬粉。四川酥肉,外層炸得酥脆香口,仲係金黃色, 而肉腌得好好味,好腍好juicy。川菜入面嘅炒菜菜式,點少得呢個大盤花菜,花菜同埋腩肉片炒,炒得好惹味,餸兩碗白飯都得。炸饅頭都係我非常想食既小食,饅頭炸到超酥脆,點埋煉奶食就無敵。紅糖糍粑,呢個特色甜品,煙煙韌韌, 每舊我都點最多既紅糖食。呢度晏晝食唔洗加一,今餐食得好飽,晚餐都唔洗食添。

餐廳裝修好雅緻,仲古色古香,坐得又舒服。

裹面除左魚片,仲有爽口既萵筍同QQ既寬粉。

呢度晏晝食唔洗加一,今餐食得好飽,晚餐都唔洗食添。

• 四川酥肉
  • 酸菜魚