2018-12-19
過江龍星加坡天天海南雞飯在銅鑼灣開業已經一段時間,初期無時無刻大排長龍,所以一直未有勇氣拜訪。今晚經過唔駛排隊,即管一試。去過星加坡天天既來到香港天天都肯定有以為去錯地方既感覺😅😅⋯⋯原本響Maxwell Food Center 裡面賣SG$3.5一大碟海南雞飯既大排檔,來到香港變左新潮酒吧餐廳,格局同星加坡完全唔同。一坐低,侍應問我地要有氣水定係無氣水,我呆左幾秒,之後點左個薏米水🤔🤔。見個餐牌係一本相冊,好似本雜誌咁,覺得好奇怪,開始醒覺香港天天走既其實係高級路線😌😌。餐牌除左星加坡都有既海南雞之外,仲有燒雞同好多其他香港特有菜式選擇,但係獨欠碟頭海南雞飯。海南雞係必點既,兩個人食例牌可以,飯要另點。飯既選擇有白飯、雞油飯,仲有個龍蝦脆米泡飯,全部石鍋上。點左一個白飯,一個龍蝦脆米泡飯。另外點左好有香港特色既小炒皇。總體食物味道可以既。海南雞都有星加坡既水準。不過兩人埋單五百幾,同響星加坡天天食一餐價錢差近十倍。如果你去天天係想回味Maxwell Food Court既風味的話就唔使去啦😎😎