2017-06-26
今日賴生好開心,因為屈小姐帶左佢去食佢中學時期既餃子舖呀,賴生感覺又踏入左屈小姐既人生(無限FF中),當遇上一個對既人,係真係好想自己有種超能力/有叮噹,可以番到過去,可以早D遇上佢,可以早D保護佢,可以早D去錫佢。所以當屈小姐一話去食佢中學食開既餃子舖,賴生即時BlingBling眼話好喎!梗係去!究竟中學時期既屈小姐條脷有冇而家咁尖架呢?即使落雨,亦都阻擋唔到賴生興奮既心情,跟住屈小姐黎到呢間舖頭!好好彩,我地早黎,冇乜人⋯但食食下就爆左人啦!果然屹立得係度有年資既舖頭,總係有佢既棒場客!雖然係一家老店,但所有座位都好光鮮,令立立既圓木枱同圓木櫈,雖然坐就可能較為擠逼,但衛生情況良好,其實係因為佢係最近先係呢度重開既,難怪會吸引到屈小姐既青睞!呢間舖係主打北方餃子,根據佢地既傳統,佢地食餃子冇湯上既,同埋只會點鎮江醋同豆辦醬食。呢間舖頭都幾正宗,真係跟足晒!仲有呢間D餸呀,飯呀都幾大堆頭,價錢仲幾合理經過公平公開公正既會議討論後,主席屈小姐接納左賴先生既動議,批准左《食飽D》方案,2個人食一碗麵加2碟餃子由於屈小姐睇過Openrice,所以佢介紹左1)京香韮菜鮮肉水餃 ,2)羊肉水
由於屈小姐睇過Openrice,所以佢介紹左1)京香韮菜鮮肉水餃 ,2)羊肉水餃 同 3)山東鮮魚水餃比賴生去揀,打算3揀2,但係賴生細問之下,原來餃子係可以雙拼既,所以就3隻都叫晒啦!
鮮魚水餃?賴生第一次見,好似好特別咁,所以賴生就想試真D,揀左呢款餃子食10隻。
呢度既餃子呢,真係皮薄餡靚,粒粒都好飽滿,又唔容易穿既,你亦都可以係餃子皮透出黎既顏色睇到入面係咩餃,而且塊皮幾薄,大約1-2mm左右啦!同埋呢隻餃子皮好煙un嫁!
至於味道,係呢3款餃子入面,呢隻係最淡味既,所以賴生就食晒呢碟先!雖然話淡味,但唔代表冇味喎,當你咬落去會有少少湯汁滲出黎,輕盈淡香既魚味就係餃子滲入你個口!不過建議點一點鎮江醋食去釣出佢個魚鮮味出黎~~會更好味嫁!!...不過豆辨醬就應該唔駛...可能會咸左D遮左味!
身為羊肉控既賴生,梗係要叫羊肉餃子啦! 而且羊肉對女仔補血好好嫁,手腳冰冷易暈既朋友,記得食多D呀!!
呢間既羊肉餃好正!! 羊肉味爆燈! 一咬落去好似食神既爆醬瀨尿牛丸咁樣,D汁飛濺出黎,櫻桃小(丸子)嘴既屈小姐呢就差D彈到件衫,而擁有血盆大口既賴生就可以成粒放入口,等佢係口中黎個湯汁爆發!!封住佢既真味,爽!! 而且味道好有層次嫁,唔係單淨羊肉味~~! 首先一大浪羊肉味向住你舌頭衝擊,再係大約2秒之後,京蔥既香氣同味道係湯汁中滲番出黎!!好驚喜嫁!!
之後出場既就係呢度既Signature - 京香韮菜鮮肉水餃!! 當賴生一食完就頓時明白,點解屈小姐細細個就食呢間舖頭!因為呢隻餃子真係爆汁爆好食!! 同羊肉水餃一樣,一咬落去爆晒汁! 而味道同樣有鮮明既層次,第一波既衝擊係韮菜既味道,唔太重亦唔輕,洽到好處,之後就好似釣魚咁樣....扯晒豬肉既鮮味出黎,豬肉既鮮味有如海嘯般進行第2波既衝擊......真係好食到不得了!!
經過我地既商討,係lunch menu揀左個酸辣湯麵,純粹只係因為我倆都嗜好酸及(微)辣既野食,只可惜呢碗酸辣湯麵兩頭唔到岸,既不能稱之為酸亦不能與辣掛勾,只帶丁點兒酸味,而辣味幾近石沉大海。
唯一可以著墨既地方係....料既份量真係好多....麵質仍算可以! 所以總括而言係不過不失....普普通通!
被酸辣湯麵拉下去既心情仲好沉重,原來諗住呢杯野都唔會好飲得去邊嫁啦.....點知呢?呢杯野又幾醒神喎,酸酸地但好解渴好潤喉! Lunch Menu加$2蚊有得飲又幾抵加喎!!
總結
難怪屈小姐會自細鍾情呢間餃子舖,佢條脷真係細細個就係美食中浸淫而慢慢尖化嫁喇!! 佢地既餃子的確做得幾出色,基本上唔駛點醋就已經好夠味,而且餃子既味道好鮮明又有層次,皮薄而帶UN性,單論餃子既成品黎講,可以話係屈小姐同賴先生暫時食過咁多間餃子舖既三甲之內,雖然未得狀元之名,但榜眼探花亦穩如泰山。
不過,同樣地,未知係唔係大部份餃子舖既麵食類都會因為專注餃子而被忽略,麵食類每每都有點令人失望!
但係呢個舖頭既價錢同碟頭成正比例,就賴生所見,個燒雞菜飯係一大碟飯上面加幾件大雞肉...而豬扒既SIZE亦大過賴生塊面,都幾吸引...! 假如要約一大班朋友黎gathering,都未為不何.....特別係一班大食既朋友ssss,推薦!!
#InceptToGoddessChildlihood
#屈小姐條脷係由細養成的
#再加上賴生既嚴重地塗毒
#所以賴生要負責
#餃子控
#爆汁餃子
#食飽飽既感覺真好
#充滿能量去迎接開心快樂既一日
#落雨者,有妳係度駛乜怕喎