2016-08-21 480 瀏覽
今晚爸爸難得出到黎九龍區整野,平時佢真係無咩幾何會踏足九龍,咁難得佢出到黎,做女既緊係帶佢食好野。知道爸爸鐘意鋸扒,附近又有間花園餐廳,無條件揀佢喇。雖然旺角有孚多間園餐廳,但係間間都有D唔同。呢間位於朗豪坊附近,不過我都係第一次黎食,好唔好食就真係睇廚師手勢。我點左5成熟既A級肉眼牛扒 (紐西蘭) ,而爸爸就點左西冷牛扒 (紐西蘭) 。A級肉眼牛扒 (紐西蘭) 果然無揀錯,肉眼扒既熟度控制得岩岩好,而且肉質好嫩,食完無痴牙。同埋份量真係好多,一塊大加塊細,雖然好好味,但係太多肉好快飽,所以分左好多俾爸爸幫手食,哈哈。不過爸爸揀既西冷牛扒唔知係唔係太熟既關係,所以有D"鞋"口。不過其實我個人覺得肉眼扒既肉質不嬲都係好過西冷扒,所以有得揀,而且價錢差唔多,我都會揀肉眼扒 / 蝴蝶扒。不過美中不足既係,薯條佢地會放係扒既下面,俾D汁浸住,所以會好稔身同埋爛哂,如果可以分開上,keep到脆口就好 ><

A級肉眼牛扒 (紐西蘭)

2016-08-02