2024-08-19 1154 瀏覽
喺粉嶺住咗幾十年,我唸無人會唔識聯和墟嘅聯和舊街市(聯和市場)😎😎,不禁令人會即刻唸起套港產片《每當變幻時》,當時陳奕迅楊千樺就係坐喺街市頂嗰度拍㗎啦,呢個聯和市場就係電影中的拍攝地點!🎥📽️🎬🎥📽️🎬政府近幾年都不停活化呢度,為咗要保留原貌外,更可令街坊們留下不少深刻的回憶。而今年就成功將呢度改為一間據有特色的Wake up bristro 餐廳!🤩🤩今日星期六就陪媽咪嚟試下佢地嘅Lunch, 我哋分別試咗;燒澳洲安格斯肉眼扒 (180g) HK$138 🥩🥩我叫咗7成就,嚟到熟度煎得剛好,而兩塊牛扒都有一定嘅厚度,牛扒煎到焦脆外皮,中間粉嫩不帶血水,rest得夠,唔錯!另外要讚一讚伴碟嘅side dish,配有紫薯條/蕃薯條/芋條/蕃茄仔/西蘭花/翠玉瓜。。。🍅🥦🍠🥔其中紫薯條/蕃薯條/芋條係超食吃,又香又甜又脆,我哋見到menu 上面有特登mark咗餐廳係用本地時令蔬菜同埋come from 蔬菜統營處,唔怪得知D配菜咁好食啦,推介!🥦🥒🥬🫛🫑🥕🍆另我哋升級加餐湯 @$5.0,係蘑菇忌廉湯嚟而湯都夠熱。🍄🧉而媽咪就叫咗個;雙重芝士焗海鮮飯 HK$86 🧀🧀🦑🦪🦐🐟🐚個海鮮飯上一枱仲“

今日星期六就陪媽咪嚟試下佢地嘅Lunch, 我哋分別試咗;

燒澳洲安格斯肉眼扒 (180g) HK$138 🥩🥩

而媽咪就叫咗個;
雙重芝士焗海鮮飯 HK$86 🧀🧀🦑🦪🦐🐟🐚
個海鮮飯上一枱仲“sss”"sss ”聲,熱辣辣,香噴噴!
海鮮飯夠足料,有青口,蝦,魷魚,蜆肉,魚柳同double chesse, 個chesse 幾香唔錯!媽咪話D料仲多過飯,佢食得勁滿足,呢個價錢算性價比高!

另我地要加咗兩份甜品;🥞🍌🍨🧇
焦糖香蕉朱古力窩夫拌日本雪糕 @$50.0
香蕉配上焦糖面,燒得脆卜卜,加埋朱古力醬, 呢個配塔係無得輸嘅!

椰子雪芭 @$48.0 🥥🍨🍦
椰子雪芭唔冼多介紹,喺d日本餐廳經常食到,係我至愛甜品之一,仲有菠蘿口味都好好食㗎!
總括呢間餐廳除咗嚟食味道之外,最緊要係嚟感受一下舊街市嘅回憶情懷!

P.S.: 另餐廳的open area 嗰邊仲有個outdoor pet friendly zone, 歡迎寵物狗狗內進同主子一齊共進午/晚餐添....主子可以留意下啦🐕🐕
2024-08-17