2014-02-16 1587 瀏覽
一風堂曾經風靡一時,剛進駐香港我都有去尖沙咀店一試,員工士氣好,出品又好,湯底令人回味。當德福一風堂新開張時,我都再一次支持一下,當時嘅新店好,記得個度等左成半粒鐘先有位,一坐低待應嘅歡迎語好整齊好有士氣咁大叫出黎。今次再去,唔洗等位,心諗:「咁好彩?」,再加上待應好hea 咁講左句「易喱謝咩嗲」,噢,當時嘅士氣去哂邊呀!其實我都有十個月無幫襯過一風堂,個menu 加左唔少野,原來有飯食喎!我見唔係好餓,決定試「新」野,而閒人先生都試新拉麵。我嘅係叫香煎义燒漢堡溫泉蛋飯,點解揀左喱個大伏,全因menu 度博多個印囉⋯😖個樣同menu 印嘅差不多,但好細碗,我一個唔餓嘅人食完都只係剛剛飽,男仔一定唔夠。溫泉蛋又唔係特別重蛋味,我將蛋撈飯咁食,以為我飯有少少水,點知無,係白飯黎⋯⋯我加豉油先叫有啲味。塊漢堡,唔夠熱,肉好散,無乜肉味又無汁,重要唔知點解好重薑味蔥味,閒人先生唔太喜歡。因為溫泉蛋唔係熱,飯又係暖嘅,撈左蛋凍左,成碗飯都凍凍地,感覺唔太好囉閒人先生點左雞湯豬骨拉麵,我試下湯,聞有雞味但飲落係豬骨味⋯油花多,而我鍾愛嘅日本蔥都唔知點解同本地街市蔥嘅味差不多,係用左另一隻蔥?閒人先

⋯我加豉油先叫有啲味。

閒人先生點左雞湯豬骨拉麵,
我試下湯,聞有雞味但飲落係豬骨味⋯油花多,而我鍾愛嘅日本蔥都唔知點解同本地街市蔥嘅味差不多,係用左另一隻蔥?閒人先生比左塊义燒我,瘦义😒瘦到唔好味⋯

總括,德福一風堂好似差左,唔知佢係新出品嘅野係咁定為營合香港人市場先有此改變,但新品唔得就唔該賣返白丸赤丸算喇⋯
一風堂唔應該係咁,好失望