2015-08-28
23/8 晚, 到外表好街坊的天后火鍋店吃生日飯. 由於是訂了位, 所以晚上六時便到, 全場只得一枱人, 以為中伏. 點知後來有walk-in都話無位, 其實已fully booked. 湯底都有幾個比較特別的, 我們選了蓄茄薯仔湯底. 火鍋材料方面, 值得一提的是極級牛肉. 它很有牛肉味, 又好似外地牛肉咁好諗. $108一碟正常size. 由於我們有10人, 所以叫加大. 加大即是乘3, 即$324. 我們一共吃了三碟加大.本地手切肥牛, 都是'un' 左D, 可能有人覺得有咬口, 我本人就唔buy. 但仍叫了一碟加大.由於有人生日, 所以豪一豪, 吃原隻鮑魚. 每人一隻, 一隻$42. 老闆話煮10分鐘, 我們便較定鬧鐘, 10分鐘準時起鮑. 結果是非常之合時, 非常好吃. 另外豪一豪之作, 繼續自製海鮮盛宴, 再叫象拔蚌. 我們說要四隻, 老闆話得五隻, 比埋我地. 象拔蚌切成簿片, '卓' 幾下就食得. 爽! 而且唔知點解, 食極都仲有. 抵. 有個朋友仲食埋粒好似雞子的東西. 係食得既, 不過膽固醇高D囉~今日花甲就細隻左D. 通菜都好新鮮. 響鈴又大大舊, 都係浸兩秒KO
湯底都有幾個比較特別的, 我們選了蓄茄薯仔湯底.
本地手切肥牛, 都是'un' 左D, 可能有人覺得有咬口, 我本人就唔buy. 但仍叫了一碟加大. 由於有人生日, 所以豪一豪, 吃原隻鮑魚. 每人一隻, 一隻$42. 老闆話煮10分鐘, 我們便較定鬧鐘, 10分鐘準時起鮑. 結果是非常之合時, 非常好吃. 另外豪一豪之作, 繼續自製海鮮盛宴, 再叫象拔蚌. 我們說要四隻, 老闆話得五隻, 比埋我地. 象拔蚌切成簿片, '卓' 幾下就食得. 爽! 而且唔知點解, 食極都仲有. 抵. 有個朋友仲食埋粒好似雞子的東西. 係食得既, 不過膽固醇高D囉~ 今日花甲就細隻左D. 通菜都好新鮮. 響鈴又大大舊, 都係浸兩秒KO. 其他食物不能盡錄. 結帳時$26XX. 即平均每人二百六十幾蚊. 嘩! 完全無留心, 係咁叫, 又海鮮又肥牛咁, 都係咁價錢, 真抵食! 而且樣樣食物都唔錯喎. 交通又方便. 除了地方坐得逼D之外, 都無乜唔好.