2020-10-09
古琴雅苑✨秋風起,梗喺要食吓當造🦀🦀嘅菜式啦😋餐廳主打淮揚菜,推出左「金秋蟹逅」以蟹粉為主題嘅菜式及套餐店內裝修以木元素為主調,加入紅灰色配襯,配搭清新又不失傳統韻味✨😋食咗乜:烤北京填鴨(半隻)HKD$185食呢道菜除左享受食物本身,往往都要欣賞埋師傅熟練嘅手勢🔪烤鴨片得厚薄適中,每片都有皮+肉,食落唔會太油膩✨細細塊嘅喺➡️鴨膊頭嘅皮👨🏾🍳師傅話:膊頭嘅皮特別脆,建議我地配搭砂糖趁熱享用✨除左一般包烤鴨嘅青瓜、京蔥同埋烤鴨醬,呢度仲有哈蜜瓜條同埋梅子醬👍🏽清新⬆️⬆️蟹粉扒豆苗 HKD$158蟹粉醬➡️蟹肉絲+蟹粉鮮味👍🏽👍🏽但比較濃稠份量十足,每啖放入口時都有滿滿蟹粉包裹住🤤上海炒年糕 HKD$89年糕煙韌掛汁💖食肉獸表示:如果肉絲再多少少就好啦🤤整體嚟講,食物嘅口味偏近港人口味🧂唔會太重口味✨‼️TIPS‼️🚌點搭車:🚌巴士:乘搭途徑廈門街嘅巴士線,一落車就係QPE Plaza / 亦可以乘搭途徑胡忠大廈嘅巴士線,落車過對面馬路就係QPE Plaza / 如果喺九龍區或新界區嘅朋友仔,你可以喺修頓球場落車,穿過利東街(囍帖街),之後左轉直行就會到㗎啦🚇港鐵:喺灣仔站A三出口過對面馬路,穿
😋食咗乜:
烤北京填鴨(半隻)HKD$185
細細塊嘅喺➡️鴨膊頭嘅皮
👨🏾🍳師傅話:膊頭嘅皮特別脆,建議我地配搭砂糖趁熱享用✨
蟹粉扒豆苗 HKD$158
蟹粉醬➡️蟹肉絲+蟹粉
鮮味👍🏽👍🏽但比較濃稠
份量十足,每啖放入口時都有滿滿蟹粉包裹住🤤
上海炒年糕 HKD$89
年糕煙韌掛汁💖
食肉獸表示:如果肉絲再多少少就好啦🤤
整體嚟講,食物嘅口味偏近港人口味🧂唔會太重口味✨
‼️TIPS‼️
🚌點搭車:
🚇港鐵:喺灣仔站A三出口過對面馬路,穿過利東街(囍帖街),之後左轉直行就會到QPE Plaza㗎啦
🚃電車:喺盧押道(東行)/汕頭街(西行),落車後穿過利東街(囍帖街),之後左轉直行就會到QPE Plaza㗎啦
🍵鍾意花果味嘅朋友,揀茶嘅時候不妨試吓瑰荔堂煌✨玫瑰花乾+荔枝乾+紅茶👍🏽幾特別