2012-08-16
朋友慶生, 7人飯局, 因為通常都太多話題, 要找一個座得舒適及可以久留的食肆, 剛巧幾個朋友的友人都試過大讚, 便卜鎚了. 其實見到個價錢不貴, 以私房菜而言, 心想是否會有好質素呢? 即管一試便知龍與蛇.點了鮑參翅肚餐, $248/位. 没加一,茶水. 餐牌見圖. 大厦位置不難找, 但13/f, 15/f 字側令我走了好幾層樓. 地方嘛, 不太整潔, 舊式酒家汚糟格局, 抽氣差, 如坐廳的話包你一陣油煙除, 這是我最最怕的. 慶幸我們有房, 也不會吵到他人.齊人可以起菜, 大約15分鐘后有得食, 賣相普通, 味道嘛, 見下評語, 10分滿分計:1. 生拆蟹肉扒金山勺翅 - 肉絲就見到有, 蟹肉唔多覺, 莫講話蟹味. 碗仔翅果d 翅+獻, 3分2. 花雕蛋白蒸海蟹 - 健康問題, 我不能食蟹, 只食蛋白, 都可以既. 可能肚餓啦, 朋友話蟹ok, 幾好味. 5分3. 原隻魚扣山珍海味 - 新鮮鮑魚, 炆海參, 冬菇, 花膠, 生菜. 味道用料普通, 冬菇都無乜味, 整碟餸都係得一個蠔油味. 4分 4. 清蒸游水海班 - 約1斤2兩到. 賣相極差,連我呢個小師奶都蒸得靚過佢. 呢條魚
4. 清蒸游水海班 - 約1斤2兩到. 賣相極差,連我呢個小師奶都蒸得靚過佢. 呢條魚都曾經游過水既,一過都係一段相日子之前喇. 好唔新鮮, 肉質梅的, 無味, 好下價的班仔. 1分
5. 天下第一雞 - 賣相唔錯, 但好睇唔好食. 炸左有一段時間, 可能就外廳幾圍一齊做起. 零雞味, 肉質鞋,明白大定用冰鮮雞, 但做法不精, 不能起死回生, 快餐店口感. 3分.
6. 金銀蒜粉絲蒸元貝 - 呢味餸計正好易整, 但都失手. 都係時間問題, 整好一段時間同過左火, 老左, 有d un, 唔係用靚料, 無味同好多油. 3分
7. 瑤柱扒西蘭花 - 呢碟算係最好, 最少見到不太少的瑤柱, 菜不會太熟, 可能之前既餸太差, 食好少, 呢味食得最多. 5分
8. 招牌三式蝦 - 如果呢味係招牌菜既話, 咁要拆招牌喇. 炸到黑mu mu, 完全過哂火, 蝦非常唔新鮮, 肉質梅, 無味. 炸起好左耐, 三款蝦都食剩,冇乜人食. 1分
9. 飄香炒飯 - 下價米, 断開哂, 什豆楊州炒飯咁上下, 無味, 食剩好多.
總括而言, $248/位水準太差, 因為用料下價, 又要接多d客而好早整好, 煮法又不精, 難登大雅之堂, 普通酒樓水準都比他好很多, 地方不乾淨. 完全没有私房菜應有的用心及精緻, 令光顧的客人失望離去, 也敗了私房菜的名聲.
題外話/補充資料:
這餐飯巳吃了一段時間, 但水準之差實在令我不吐不快. 奇在幾位各不相識的朋友都有讚, 落差那麼大, 是我太挑剔還是剛巧水準不濟? anyway, 我會永不再次光顧.