2019-03-20
今天去睇花展,見到銅鑼灣人山人海,突然想起都未試過這間。反正剛從日本回港,食野都食漏了。都係食返中菜好啲都差不多兩點幾,還是需要等位。。。幸好都算很快😬😬😬上海菜,唔洗問阿貴,一定要試下個酸辣湯先啦🤔🤔🤔我們點了一個酸辣湯,宋嫂🐠羹,雞絲粉皮(細),口水雞,小籠包,上海粗炒,豆沙鍋餅酸🌶湯,酸辣適中,而且都幾多料,還有兩隻🍤仔宋嫂魚羹,味道清甜,還有筍絲和魚肉,如果唔食得辣必試,比起酸辣湯更出色,不過🐠肉就比較小了點點😅😅😅,有啲唔夠喉雞絲粉皮就沒什麼特別,反而個口水🐔,同其它店舖醬汁有點不同。夠晒麻同辣,超好食,雞又夠滑,我諗算是我係香港食咁多口水雞醬汁最好食既一間,而且成碟雞都夠滑嘟嘟。因為外面食既醬汁現在好多地方都有得買,雖然會有點改良,但食落感覺不特別小籠包皮都夠薄,肉質唔太漏,因為加了小小菜,雖然不是超出眾,但都算不過不失上海粗炒,好夠鑊氣,而且食落不會太油膩豆沙鍋餅,正爆,皮薄餡多,夠鬆軟煙韌😋😋😋,因為我們不是一早落單,食到差不多先再加單。但服務員很細♥,說這甜品要等約十分鐘,本來都怕會都幾快上甜品,幸好時間剛好還有就是不是每間都做到,就是供給一份食甜點餐具,我試過好多間
都差不多兩點幾,還是需要等位。。。幸好都算很快😬😬😬
上海菜,唔洗問阿貴,一定要試下個酸辣湯先啦🤔🤔🤔
酸🌶湯,酸辣適中,而且都幾多料,還有兩隻🍤仔
上海粗炒,好夠鑊氣,而且食落不會太油膩
還有就是不是每間都做到,就是供給一份食甜點餐具,我試過好多間都未必會攞一份新既餐具提供,這間店超貼♥,落單後自動提供兩碟兩 叉子👍👍👍
值得食完再食既一間上海菜,環境服務都很好,價錢都不算太貴,感覺非常良好