2016-06-03
2086 瀏覽
朋友生日飯, 由壽星女決定食乜. 最後揀左依間韓國菜KIM’S SPOON, 未聽過, 睇下食評, 喂得兩個喊喊口, 心諗: 唔係掛.
但街坊壽星女話食過OK, 我就吞左我既疑問出發去九龍灣.原址係淘大果間和民. 去到8:30PM, 大概坐滿唔夠一半. 基本上都係散叫或韓燒套餐, 我地5大人2小童. 壽星女話套餐好大份, 叫一個4人餐+ 另叫多杯飲品就夠. 四人套餐包括左:沙律( 大概 4選1) – 點了醬油炸雞沙律, 炸雞比5元硬幣大DD, 有8粒左右, 食落唔錯, 幾香口, 唔算厚粉
小食(5選2) – 點了牛肉炒年糕及泡菜薄餅, 前者份量頗多, 又夠汁, 味道都OK. 至於薄餅, 強烈建議要點佢附上既醬一齊食, 味道會更豐富. 粉面飯(5選2) – 點了石頭窩飯 及水冷面. 前者 份量雖大, 但飯面上的煎蛋好明顯係凍冰冰煎好左N世. 個人不太建議點. 反而水冷面有驚艷之處, 冰冰涼涼帶點微酸, 夏天吃真的好開胃.
但街坊壽星女話食過OK, 我就吞左我既疑問出發去九龍灣.
四人套餐包括左:
燒烤肉 (大概10選5), 點了雞肉, 豬頸肉, 牛肉, 豚肉, 豬肩肉. 新鮮, 份量多, 前三個味道不錯, 燒完還有點肉汁. 豚肉就似雪藏的, 燒出來較乾身.
建議點了豬肩肉的要先問他們要剪刀剪好小塊才去燒. 不然一大塊燒好才剪一定硬得要命.
結帳每個大人平均$150 元, HSBC / DBS有9折.
整體而言對份量, 味道, 價錢都滿意, 加上唔洗等位(易訂檯). 就決定給他第一個笑臉.