2020-07-05
諗成晚早餐去采華食福麵,忘記逢星期三休息,浪費我精神。放假可以來個拉肚子爆菊火燒後欄特辣麵,放假可盡情食辣盡情排毒拉肚子!食飽飽留家休息。巴辣仔真係深得大媽歡迎,前後左右重重包圍。隔離檯傳來禾黎左生巷咁耐都未痴過嬲麵呀,滛心粉呀,巧抄嗰啲呢!我聽緊乜膠野呀?都係塞返住耳仔聽歌較好。何解要將電子探熱器綁係門口?要麻煩員工同食客行出行入探熱係咪傻架呢!幾千蚊部機嗎?熱檸茶走甜,清香紅茶不濁,帶著微酸熱熱灌入舒服舒服。高質通透靚紅茶,清香陣陣鮮檸味,處理恰當。凍檸樂,冰凍透心涼,醒醒神!馬尾肥妹發現我食到頭頂冒煙額頭滴晒汗,立即開冷氣調埋風向對正我,真細心要加分加分!中辣藕片牛骨髓韮菜百頁米線,轉新師傅嗎?以往我拍手掌大讚色香味俱全,賣相靚仔整齊骨子吸引喎。眼前依碗大兜亂求其烚熟倒出黎,外觀肉酸過車仔麵無誠意!米線煮到腍劈劈,不滑不彈不嚥韌!羊肉二十成熟乾硬鞋羶味濃,無下次!特辣豬紅大腸羊肉片米線,肥嬸嬸我都專登同您講走蔥走芫茜,您要提醒廚房及出菜同事麻。見您服務態度殷勤兼親切,我免強原諒您,平時我真係要換過碗或者連湯連蔥倒晒係檯面架!我都話米線唔要太腍,睇黎師傅話知您軟定硬、蔥唔蔥!擺盤比
特辣豬紅大腸羊肉片米線,肥嬸嬸我都專登同您講走蔥走芫茜,您要提醒廚房及出菜同事麻。見您服務態度殷勤兼親切,我免強原諒您,平時我真係要換過碗或者連湯連蔥倒晒係檯面架!我都話米線唔要太腍,睇黎師傅話知您軟定硬、蔥唔蔥!擺盤比早前有改善,擺到靚靚先出貨。特辣都未夠辣啊,而且完全無麻的感覺。豬紅水味無醃無浸,羊肉嚥韌微乾鞋帶羶,大腸豉油味濃兼彈牙,米線太腍斷到一截截碎濕濕。
中辣大蝦冒菜出前一丁走蔥花芫茜芽菜,突然想食辣,隻碗真係超大,湯太多賣相水汪汪唔好睇。中辣好甜唔夠辣,就係因為落湯太多嗎?雖然我都食到出晒汗。醃蘿蔔乾脆脆咸咸,出前一丁半爽半脆,還未熟透有點黐牙,整體可以的。鮮魚皮彈到似白鱔,肥美濃濃魚鮮味滑滑高質。大蝦細細隻中蝦仔來的爽甜多汁,墨魚仔強勁雪藏味,松葉蟹柳鬆軟吸盡辣汁,包心菜即係椰菜,豆腐皮即係百葉?平傭無感覺,金菇極爽甜帶小小辣。
特辣豬雜冒菜讚岐烏冬,專登勁多湯遮住亂七八糟既賣相嗎?見唔到就無需擺盤無需排得靚靚嗎?以為我唔知您既目的咩,師傅實在太天真喇。特辣厚厚紅油,遠遠已聞到極香炒辣椒香料氣味,連飲幾啖香辣無比,先辣後甜,越飲越想飲!
豬紅滾熱辣爆水無味微腥,粉腸細細兩粒仔韌韌的,豬膶硬掘掘乾爭爭過熟,鮮肥腸油潤嫩滑豬甜味濃,豬肚彈彈帶甘味。讚岐烏冬只得半個,份量太少邊夠飽架!米香彈滑拖著辣湯大大啖啜勁暢快,忍不住灌入大量美味辣油湯,等待副作用發作火燒菊花。
特辣豚肉冒菜薯粉加萵筍粉腸,真心無當年初開檔時的辣度,現在溫和很多。特辣湯汁非常香口,飲得到醬汁香料炒過的鑊氣及香味,辣味沉實內斂而回甜,飲落舒服不野蠻!黑豚肉嚥韌豬味甜,貢丸巨波要分兩啖普通肉丸,鮮肥腸極彈極肥美油脂十分香甜,粉腸滑嘟嘟先甜後澀,包心菜頭大大舊似廚餘不吃了!萵筍大大碌削皮不夠深有渣喎,金菇一大抽自撕慢慢食爽爽爆出甜汁跟辣湯。薯粉滑到跣來跣去,非常嚥韌充滿彈力,吸盡辣湯大啖啜再大啖湯,美味全部清掉!熱力才開始由胃部運行全世,額頭滴汗爽啊!
手拍青瓜,鹽醃咸味不夠,青瓜原味最特出,爽脆爆汁!味道撈得非常不平均,芫荽切碎撈勻味道會更出更香。不需要那麼多辣油,緊緊每粒包著就足夠。整體合格,夠清新無澀味。
特辣丸子冒菜加蟹柳魚皮餃,師傅作品!師傅似乎完全無擺盤賣相慨念,求其倒出黎食啦!懷念第一代宗師擺到靚靚齊齊整整藝術品一樣,現已不復再,而且全部丸仲係白潺潺無上色架喎。牛丸貢丸芝心丸魚皮餃,雷奧作品!執靚少少再影相。芝士腸火鍋外賺質素平凡,普通無特別。墨魚丸勁腥,腥到我以為係魚蛋。蟹柳金菇,吸辣湯濕濕特別好味。特辣湯汁緊色香味俱全,但米線偏腍偏短,啜到疾住疾住一截截,我用羹食算喇!
大辣涼拌肚絲,還以為係牛肚,竟然係豬肚。醃汁有少少澀,即撈味道只留在外不在其中,彈彈的豬肚,單調悶悶的求其清掉。涼拌皮蛋,如果有軟綿黏黏蛋黃就更好咯!賣相一流晶瑩剔透,蛋黃甘香無窮,辣汁醒腦醒神。大辣涼拌豬手,溫度涼浸浸入口舒服,食得到剁椒花椒油,每啖完完全全骨膠原,爽膽豬皮及筋肉。手毛勁粗插到我條脷喇!咬掉繼續食。
特辣牛肉冒菜湯手打烏冬,肥牛沒有驚喜,有牛味有嚼勁不過不失。牛柏葉竟然比黑柏葉索辣惹味嚥嚥韌韌,牛丸火鍋邊爐外購平庸質素。大大啖辣湯盛著烏冬夾埋金菇蘿蔔乾,添多點趣味,跟不同食材齊齊嘆,過癮過癮。
特辣雜菌冒菜出前一丁加娃娃菜,擺盤用心一點可以嗎?都係要我執靚少少。師傅是否一向唔食出前一丁架?次次煮到出前一丁脆卜卜半生熟既?還是師傅煮慣傳統意大利粉要艾丹提呢?反而米線煮得太腍太散太短囉!萵筍條、鮮冬菇、雞髀菇、秀珍菇、金菇、雲耳、娃娃菜,天然新鮮味道配惹味辣湯。
清湯蟹棒豆卜鮮魚皮海帶米線,成堆紙巾隊出黎想點呢?求其輕輕執靚少少影低張藝術照。次次食特辣濃湯可以淹蓋好多缺點,黎個清湯米線,食物係高清下就無所遁形!蟹棒轉左牌子?食得到鞋烚烚略硬一條條的纖維。粗糙酸菜葉不喜歡,豆卜嚥韌索盡濃湯爆汁不油益。鮮魚皮?以往配特辣湯非常惹味可口,依家配清湯腥腥地仲要有魚鱗。海帶諗住起碼切絲,竟然打個結就出,寬過寬條麵,原味健康天然,不過味道忍真不討好。終於遇到第一次無過腍,尚算彈滑,拖著大量濃湯美妙和味!
特辣雲吞墨魚仔娃娃菜薯粉,鮮肉雲吞無蝦的,墨魚仔依舊爽脆雪藏味濃。娃娃菜最美味,爽甜嫩食得滋味,特辣湯底無可挑剔!竟然連水魷都界花,師傅您好野!從未遇過,格外索湯索味。薯粉可以腍到一夾即斷!完全不彈滑不嚥韌,都係首次遇上!食落質地似足狗仔粉,腍到筷子夾唔到唯有全部用羹連湯灌入。
凍檸樂
藕片牛骨髓韮菜百頁米線中辣