2008-10-10 15 瀏覽
工作了五天, 心靈的折騰, 身體的疲倦, 原本想在家附近吃, 但人悶悶不樂, 想看遠一點, 於是老遠也走來試試美味鮮魚!我們接近六時才訂位, 約六點四十分到達, 我們是第一枱到達的客人, 看了看餐牌, 沒有早前光顧的河鮮店那麼多選擇, 我們點了清蒸武昌邊魚, $7/兩, 15兩, $105, 肥美到不得了, 細小魚骨甚多, 不愛魚的應會討厭, 愛魚的可享受滑滑魚質兼鮮魚味, 最大既賣點係唔貴又抵食! 粥水柴魚浸勝瓜, $68, 頭一次食浸在粥水內的勝瓜, 連粥水也帶有柴魚味, 柴魚浸腍了又可以食埋! 上次沒有在順德公吃雙皮奶, 今次條魚無咁大, 仲有空間, 於是叫了大良雙皮奶, $18 及生磨蛋白杏仁茶, $18, 前者不但滑滑, 最重要係食落有濃郁奶味, Very rich! 後者就杏仁味濃, 可惜蛋白少了一點! 連白飯兩碗, 茶芥, 小吃, $280! 服務殷勤, 不常騷擾執拾, 價錢合理, 必有下次!

服務殷勤, 不常騷擾執拾, 價錢合理, 必有下次!
邊魚
浸勝瓜