2012-08-27 205 瀏覽
依餐都可以話係親戚請嘅,事緣親友送贈咗兩張$50City Super嘅現金券,一向都好少去嗰度買嘢,嫌佢貴囉,反正平時要買開嘅嘢去一般超市都有,所以,搵晚唔得閒煮飯,就用咗嚟去佢個美食廣場免費食番餐。海港城City Super個美食廣場,都有成十多間食店,中西日印韓泰越……都有,不過以日本嘢佔多數,但係我哋都無揀,小弟揀咗間賣越南嘢嘅「越膳」,食評另文再見,而老婆就揀咗賣韓國嘢嘅「梨花園」。多款套餐樣板晌晒鋪前玻璃櫃,慢慢睇過晒先揀,卒之揀咗個石頭雞肉飯套餐$50,一份雞肉石頭鍋飯,配一份沙律或泡菜,跟例湯或飲品。石頭雞肉飯雞肉超多,睇相就知,堆滿成個石頭鍋面,味道不過不失,而且飯亦好多,真係好似趕收工大贈送,但點知油更多,飯內很多油,食完一底都係油,都唔敢刮底食飯焦,嘥料。無要沙律,更係揀泡菜,老婆至愛,泡菜嘅味道都只可以話係OK,夠辛辣,但未夠爽脆,仲係得好細兜;而要咗例湯,昆布湯,亦都係OK嘅水平,唔濃亦唔淡,叫做有碗湯到肚。雖然係City Super,美食廣場即係美食廣場,食物水準都係一般啲,若非唔使錢,應該都唔會嚟幫襯,$50可以食到好少少嘅嘢囉!

石頭雞肉飯
,都唔敢刮底食飯焦,嘥料。
多油到炒多個飯都仲得呀
俾個「油底」大特寫睇睇先