2022-04-12 1973 瀏覽
依間野我記得開左好鬼耐。但依家佢轉左手比個法國人。以前我記得啲意粉比較港式。依家啲意粉味道就變得外國口味。叫左個ratatouille spaghetti。一開始完全唔知乜鬼黎。上網揾下。原來係法國菜黎。普羅旺斯雜燴(法語:ratatouille)或普羅旺斯蔬菜鍋、普羅旺斯燉菜是法國南部的普羅旺斯和尼斯的一道特色菜肴,各種蔬菜的大雜燴。鍾意食菜既我當然唔可以放過。佢啲菜係先用油焗好調味,再混埋一齊煮。個醬汁幾有層次。唔似果啲現成汁咁單調。啲意粉質地又好彈牙。確實唔錯喎。味道幾好。(我特別叫老闆落左小小肉,menu冇)佢今日個湯係忌廉湯。好濃味同creamy。喝完成個下午都好Full。
普羅旺斯雜燴意粉
2022-04-12