2019-03-22
今晚品嚐了法式日系懷石料理😍💕💕。6 Shades of Flavour, 夢幻的六道菜都經過主廚精心選材同設計,有著日本懷石料理的影子,每道菜都精緻如畫唔捨得食,但偏偏又非常好味。餐前小吃是一陣風咁嘅迷你蟹肉pancake, 餐包用麻布袋裝起, 熱辣辣的,好香好好味。點餐時服務員已經解釋了套餐有兩道是神秘料理, 大廚會用時令的食材去烹調菜式,讓客人有驚喜😊。而我地第一道就係surprise dish喇。呢道菜聽講解係Razor Clam with Cream Brulee,用上蘇格蘭嘅razor clam快炒之後再放回殼上, 加上三文魚子,特別鮮味,另外再配一個cream brulee, 鹹食,奶味濃郁嘅cream brulee, 面頭加了一層味增加青口汁嘅jelly, 仲有一塊海膽,鹹得嚟又幾好味喎!鵝肝係我最愛,呢道Pan Seared Foie Gras,除左主角鵝肝外脆內軟之外,亦加左特別嘅配料,平時鵝肝會配莓醬之類去解膩,今晚大廚就用左栗子蓉,個栗子蓉就咁食都好好味,另外仲有個乳酪雪糕,酸酸甜甜咁都幾得意。第三道菜係Lobster tail with Truffle Oil
而我地第一道就係surprise dish喇。
第三道菜係Lobster tail with Truffle Oil,龍蝦尾用松露油慢煮,食落其實松露味好淡,但龍蝦尾肉質又滑又彈牙。
第四道菜又係surprise dish, 今次堅有驚喜😍😍😍,係金目鯛呀!,金目鯛外皮脆卜卜,但魚肉就只係僅熟,所以好滑, 塾底有納豆毘布素翅湯,好清好好飲。
正當我還在回味金目鯛嘅魚香時, 主菜終於上場喇, 佢有兩款選擇, 所以我同朋友就兩款點哂,可以share食。
兩款主菜都係肉🥩,一款係鹿兒島黑毛和牛, 另一款就係紐西蘭羊架, 主廚推介三成熟,會更能食到食材嘅最佳味道,啱哂,我鍾意生啲👌👍。
黑毛和牛入口鮮美,冇我想像中嘅油淋淋, 依然食到肉味,加埋個肉汁食更香。
另外個羊架真係好滑好軟熟,沒有多餘調味,百分百原汁原味呀!佢旁邊啲炒素菜反而仲濃味啲添。
最後到甜品了, 點知就係呢個時候,老闆打嚟話要等我返去開會😞,點解佢地唔可以獨立啲呢, 其實個會都唔關我事!
好個Sesame Ball其實好迷你,不過好軟糯,袖珍啲反而仲好味, 仲有嗰啲粉紅色嘅珊瑚朱古力、黑白芝麻脆片、仲有個竹炭雪糕都咁好味呀!
可惜我要趕住走, 攪到我連個Migmardises & coffee/tea都享受唔到, 益左個朋友🤭。