2023-01-07
Maison ES 📍灣仔星街1A號地舖 (入口位於電氣街)━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━一直都好想試法式fine dining! 終於搵到機會試試呢間好精緻嘅店😲 入門試咗價錢親民少少嘅lunch先 嗰日有restaurant week menu $288 +10% 有3-course lunch 成個體驗好好 個人覺得係值呢個價錢嘅🙌🏻 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 bread▶︎ 麵包烘熱嘅溫度啱啱好 係唔會太熱又可以將牛油融化嗰種 呢個細節位做得幾好 ▶︎ sourdough明顯見到大氣孔 微微酸 中間有嚼口又做到外皮嘅脆口 試咗攞佢點龍蝦湯認真好味🤫▶︎ 另外嗰個圓圓地嘅面包質感好鬆軟 搽牛油之後有奶香油香🤩好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 Soup du Jour▶︎ 嗰日係龍蝦湯 上到嚟嗰碟係溫嘅 另外waiter會係你面前撒上歐芹碎▶︎ 蝦味非常濃 而且冇嗰種濃到辣口嘅感覺 整體味道好balance▶︎ 質地creamy 唯一可惜之處係入面冇龍蝦肉🥲好味指數:●●●●◯━━━━━━
📍灣仔星街1A號地舖 (入口位於電氣街)
🥖 bread
好味指數:●●●●◐
🫕 Soup du Jour
▶︎ 質地creamy 唯一可惜之處係入面冇龍蝦肉🥲
好味指數:●●●●◯
🦆 Duck Two-Ways
▶︎ 鴨嘅兩種食法 包括油封鴨腿肉卷同低溫慢煮鴨胸 配上薑調配嘅醬汁同鴨原汁
▶︎ 卷係攞椰菜葉包住油封鴨腿肉碎 食落會有油封嘅特殊香味 不過加埋椰菜就唔會過油 可惜位係椰菜比較乾身同難咬 口感上有啲出戲🤫
▶︎ 而慢煮鴨胸咬落軟軟地但又係緊實有嚼口嘅 一開始鴨味唔濃 嚼吓嚼吓鴨味就越嚟越出 至於鴨皮 個人覺得十分特別🤩 帶有少許脆同燒焦感 不過嚼吓又會發覺係有嚼口同彈牙嘅 完全冇油膩感😲
▶︎ 唔鐘意薑嘅我覺得薑嘅醬都幾好味 佢係溫柔嘅薑味 仲可以去到鴨肉嘅腥騷味
好味指數:●●●●◐
🍰 Dessert du Jour
▶︎ 似係tart嘅甜品 上面配咗紅桑子雪芭
▶︎ 上層係餅乾碎 中間食到有各種莓果做成嘅醬同似係白巧口感嘅餡 食落沙沙地都幾特別 略略食到有肉桂香 雖然唔鐘意肉桂但可以接受👌🏻
▶︎ 底部似係餅乾碎 口感略微有啲過於硬身
▶︎ 雪芭嘅果酸味超級出 溫度適中所以非常順滑 可以中和tart嘅甜膩感
好味指數:●●●●◯
━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 10月尾 (午餐)
快樂指數😋: ⑨⓪/①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌕🌑🌑