2018-12-02
近排好鍾意食日本菜,飲食大佬得知後就帶我黎試試Le Rêve。Le Rêve法文解作夢,餐廳用日本新鮮食材配以法式嘅煮法,為客人帶來夢一般的盛宴!!! 餐廳裝修都貫徹Le Rêve,微黃的燈光,有純白色的Dream catcher,而餐桌上有白色的羽毛,為客人帶來輕柔的感覺!!! 特別鍾意餐桌上的蒲公英燈,好可愛呢😍!!!!Le Rêve提供4/6/8道的套餐,同大佬最後決定食6道菜呢,怕8道太飽了!!! «餐前包» 牛角酥小小一個,用小麻布袋裝起,外面脆而鬆化,帶有牛油香,層次豐富!!«Amuse bouche» 龍蝦tartar龍蝦肉爽口加上底下的青瓜,好清新!!! 為整餐飯打響頭炮,開胃!!«Surprise dish» 🐟炙燒鯖魚吞拿魚Tartar配多士鯖魚炙燒後,皮脆肉仍保持鮮嫩,有魚油香!! 吞拿魚Tartar味道鮮甜,配上多士同鯖魚,口感好豐富呢!!!«Hokkaido Jumbo Scallop»我嘅至愛之一!!! 來至北海道嘅珍寶帶子,煎到五成熟,內裡仍保持鮮嫩,肉質飽滿彈牙而且鮮甜可口。配上芒果莎莎同三文魚子,味道更正更豐富!! 另外黑色小壺係白酒忌廉汁,味道變得法
餐廳裝修都貫徹Le Rêve,微黃的燈光,有純白色的Dream catcher,而餐桌上有白色的羽毛,為客人帶來輕柔的感覺!!! 特別鍾意餐桌上的蒲公英燈,好可愛呢😍!!!! Le Rêve提供4/6/8道的套餐,同大佬最後決定食6道菜呢,怕8道太飽了!!!
«餐前包» 牛角酥
«Amuse bouche» 龍蝦tartar
龍蝦肉爽口加上底下的青瓜,好清新!!! 為整餐飯打響頭炮,開胃!! «Surprise dish» 🐟炙燒鯖魚吞拿魚Tartar配多士
我嘅至愛之一!!! 來至北海道嘅珍寶帶子,煎到五成熟,內裡仍保持鮮嫩,肉質飽滿彈牙而且鮮甜可口。 配上芒果莎莎同三文魚子,味道更正更豐富!! 另外黑色小壺係白酒忌廉汁,味道變得法式,醬汁香濃幼滑!!!
牡丹蝦蝦肉炙燒後,蝦肉爽口彈牙,帶有濃郁嘅蝦味!!! 蝦頭酥炸後,好香脆,蝦膏味道甘香,好正!!! 埋藏喺牡丹蝦下的不是risotto,而是貌似米粒的意粉,忌廉汁煮過後,入口al dente!!!
«Surprise dish» 炙燒吞拿魚臉頰配Pesto sauce
店員即場為吞拿魚淋上火焰,吞拿魚臉頰經過火燃燒過後,吞拿魚獨有的魚油香味,充斥鼻腔,吞拿魚入口即溶,魚油豐腴甘香,超級好味呀!!! Pesto sauce味道香濃,帶有羅勒的清香,配吞拿魚肉又另一種好滋味!!!
法國鴨胸煮到6-7成熟,鴨肉仍帶有粉紅色,鴨肉沒有鴨腥味,入口有嚼勁,好味!! Port wine sauce令鴨胸味道更濃郁呢!! 伴碟有拿破崙risotto,risotto用pesto sauce煮過,味道清清地,配上濃郁嘅鴨肉,一流!!
豐富嘅前菜和主菜完結了,係時候到甜品出場!!! 焦糖酥皮橋賣相一流呀!!! 酥皮橋上有秋季盛產的糖漬栗子,紅菜頭蛋糕和意式奶凍,配以焦糖忌廉汁。點點焦糖汁不太甜,有獨特的焦香風味,口感幼滑,唔會覺得膩!!
最後以peppermint tea作為美好的總結!!!
店員服務一流,細心詳細介紹每道菜式,有禮貌!!!
餐廳氣氛有格調,推介俾想Fine dining嘅朋友!!