2019-09-25 629 瀏覽
有次經過大埔熟食中心,就上咗去食嘢,見到間泰國菜有泰國人打理,價錢實惠,就去咗試吓啦。啲侍應都好有禮貌,一坐低就招呼我哋咁我哋就帶咗馬拉盞炒通菜,菠蘿炒飯,辣椒膏炒青口,蒜蓉包,半打串燒首先講吓個炒通菜先啦,通菜入味,炒得夠火喉,好味!菠蘿炒飯呢就十分足料,上邊有少少海鮮,再加果仁,下邊就係炒飯。成隻菠蘿送上嚟,感到驚喜,但係食落去呢就味道一般,想過吓口癮都可以食下嘅之後就到辣椒膏炒青口,記憶中價錢只不過係$80左右,但係啲青口都幾大隻,又夠味可惜蒜蓉包就有啲失色,雖然幾脆但係冇咩蒜蓉嘅香味,但係份量依然都幾多下最後講埋半打串燒,牛羊雞每樣兩串,雞就幾好食嘅,肉質夠幼,唔會燒到好老。但係牛呢,就好多牛筋,唔係好適合用嚟作串燒。而豬呢就燒得太耐,太乾身同埋有啲鞋最後埋單都只不過係290幾蚊,3個人食到好飽!我覺得以咁嘅價錢來講泰國菜,已經算係十分不錯㗎啦~

首先講吓個炒通菜先啦,通菜入味,炒得夠火喉,好味!