2024-06-19 91 瀏覽
朋友推介一間新開嘅泰式火鍋,地點位於沙田,非常方便!一坐低已經見到有我最鍾意食嘅蝦片,夠曬香脆!有鴛鴦湯底($178)選擇,我哋一個食辣,一個唔食辣,同朋友可以分開兩種唔同口味,兩個都可以滿足到自己嘅需求👍🏻👍🏻👍🏻冬陰功湯底裏面有新鮮大蝦,淨係食蝦都夠曬開心,加埋微辣微酸嘅湯底,夠曬開胃朋友揀嘅椰奶湯底,亦有雞件同粟米......等等配料兩個人食呢個份量就覺得啱啱好!必須要大讚呢四粒丸($59),每粒都有自己唔同嘅性格,口味、彈牙度都各有千秋,當中會highlight豬肉丸,肉香撲鼻,夠曬彈牙!牛板腱($148),我會比較鍾意食牛板腱,唔會咁肥,罪惡感即時減半!而且牛板腱嘅口感亦都非常出色,牛味較為香濃。另外,有三款醬料亦都值得推介,特別係中間嘅百搭醬,點咩都咁好食😋手工韭菜餃子($60)肉嘅份量會較為多,所以會比較飽滿,比例恰到好處!最後自製咗一碗泰式冬陰功河粉湯河😆河粉非常滑,而且夠曬正宗!食完夠曬飽飽😬
朋友推介一間新開嘅泰式火鍋,地點位於沙田,非常方便!

一坐低已經見到有我最鍾意食嘅蝦片,夠曬香脆!

朋友揀嘅椰奶湯底,亦有雞件同粟米......等等配料

兩個人食呢個份量就覺得啱啱好!