2019-04-16 56 瀏覽
又到咗紀念日,放咗工後男朋友就帶我到銅鑼灣,神神祕祕咁帶我到咗呢間餐廳。上到餐廳就俾個環境吸引住,氣氛浪漫又帶點夢幻。🌹由餐廳職員帶到座位後,佢細心介紹少少餐廳既background同menu,而le reve 原來係the dream 既意思。🌠睇過menu 後我同男朋友決定要six course dinner。佢個menu 好有趣,入面會有surprise dish,six course dinner就會有兩個。食過餐包同開胃小食後,色香味十足既晚餐正式開始。(餐包款式同質素都不錯呢!)Surprise dish 呢個surprise dish 的確令人驚艷,聖子配上三文魚子、旁邊有海膽creme brûlée。個人好鍾意個海膽creme brûlée,佢有日式茶碗蒸既感覺,海膽鮮甜,海鮮味十足既醬汁,絕對食得出廚師既心思。Pan seared foie gras 鵝肝配yogurt ice cream 🍨 鵝肝煎到好香,外面少少脆口,咬落去滿口都係鵝肝既香味。而個yogurt ice cream 唔單止好食,仲可以清除口腔既味蕾。Lobster tail 龍蝦尾肉質飽滿,加上唔同

上到餐廳就俾個環境吸引住,氣氛浪漫又帶點夢幻。🌹

Surprise dish

Pan seared foie gras
鵝肝配yogurt ice cream 🍨

Lobster tail
龍蝦尾肉質飽滿,加上唔同既醬汁同新鮮黑胡椒,食落味道有層次。

Surprise dish
當中國酒加上豬肩肉,豬肩肉肉質軟滑,加上中國酒獨特既香氣,滋味十足。

Kagoshima
日本A4和牛,脂肪比例啱啱好,食落香口充滿牛肉味。旁邊既蔬菜都有心思,脆口既香菇增加口感。

Japanese cod fish
魚既烹煮既時間控制得宜,肉質細緻。

Sesame ball
呢個甜品為我地既紀念日畫上句號。甜品十分特別,中西合璧,西式甜品既fruity 加上中式咸脆,好食!

今晚個dinner,用餐體驗十分好,不論由用餐節奏到餐廳員工既服務。👍🏼每一道菜都會講解一下材料同食法,值得一讚!我同男朋友都好enjoy 呢一餐呢。🌹❤️