2019-07-27
今日係禮拜六,想好好咁食一餐輕鬆下。我地兩個就去到Simplylife啦⋯⋯但5:30只有包食未有晚餐。我地只好行下再番去,點知十分鐘前已經有一條隊排緊。好彩我地早左番去,否則都冇位啦。我地坐左係三星牛肉麵對面既邊邊位,好有privacy,又有candle係檯面,好romantic.我見三個人坐係一張二人檯,感覺太迫。每位入座之後,都會奉送一個法包。外面脆硬內面軟棉,好香裸麥味,再搽少少牛油係面更加香。如果怕硬難咬既話,可以加$30要個湯+冰茶/汽水。我棚牙夠實正😁😁可以就咁咬包包,而叫左個沙律。個沙律酸酸甜甜好開胃,有橙,青蘋果,沙律菜。杯茶係可能用紅茶黎沖,入面有a lime wedge and a basil leave. 既香又清新。成件事係好特別。食完個沙律就到主角 — 鰽魚糙米飯。聞落好香茴香味,魚肉軟焾唔爛,皮唔油唔脆但煎得香。應該係因為放係啲汁上面一段時間,個皮都唔脆了。糙米飯並唔係乾身,而係似risotto 果種。初初見到有啲驚會漏,但佢個汁好特別,食得出有鮮味似truffle oil。食落唔heavy超正。上面係artichoke 少少鹹味,脆脆地身。自己加左生磨黑
上面係artichoke 少少鹹味,脆脆地身。自己加左生磨黑胡椒係面,惹味啲。見到啲飯有黑色長型既,煮得岩岩好唔會好硬,有咬口。飯煮到一粒粒,中間爆開左,外殼硬飯身軟,吸收曬啲味道,好正。
佢就點左蕃茄蟹肉螺絲粉。佢話啖啖肉,茄汁鮮甜開胃唔會過酸。粉就一般,太林。不過,呢個價錢有啖啖肉真係對得住佢既錢😂 (我只係憶述當時既comment)對我黎講呢隻汁好普通,係我平時普遍食到既味道。
最後,我地一齊分享一件白桃椰子慕絲蛋糕。個cream微甜,蛋糕身係掃左一層糖水有烈酒味道,一層慕絲中間有桃肉同椰絲。面頭既椰子肉好硬好乾,望落靚但食落就⋯⋯要扣分。不過,pecan 脆身,唔錯。成件蛋糕好light又有酒香味,唔會太漏有層次感。
好想試試其他菜式,好好咁relieve tension.
最後,有個混血waiter好好笑容,我初初唔知個飯好似risotto咁有啲shock,佢即刻拎個menu想同我confirm,attitude好好。另外一位應該senior D, 態度反而差啲,可能對於呢份工已經麻木。