2023-03-08
V-Day當晚嚟咗呢間銅鑼灣日式私房料理店食晚飯,16品廚師發辦嘅主角係“阿拉斯加帝王蟹”,menu名食晒字【浪漫“蟹”逅】> 前菜用咗百里香調味的和牛脂肪、以蠟燭燃點待牛油溶後用嚟點多士食幾有諗頭,牛油有淡香唔算太膩> 接著是牡丹蝦和阿拉斯加帝王蟹腳刺身,蟹腳體積碩大幾厚肉、牡丹蝦正常發揮> 以kimchi方式醃製和牛他他、牛肉口感軟嫩,面舖上清甜爽脆的富士蘋果絲、用紫菜包裹去食另有一番滋味;之後食返啲高糖蕃茄去中和肉食膩感> 厚岸蠔雖非好大隻但入口清爽甘甜,配柚子醋的酸幾提味> 3款刺身分別有爽脆嘅笠貝 、北寄貝口感較軟身鮮味,擺盤較為簡單。赤身刺身細細件味道較淡> 以粉紅色球狀瓷碗盛載的海膽杯、醬油蔥花調製的吞拿魚蓉舖底,海膽配三文魚籽,頂端係以甜豉油醃漬的亞拉斯加蟹籽,味道鹹鮮> 和牛海膽卷配黑魚籽,牛肉是兵庫縣姬路A5+和牛、油花比例平均,看到師傅在牛肉面輕𠝹幾刀、令炙燒後的和牛酥香鬆化,配以鮮味海膽和魚子三得益彰、賣相取勝> 野菜煮物配蝦丸,以鮮味蟹肉大根汁烹調,蝦丸口感較為紮實味道稍淡,白蘿蔔反而較清甜,南瓜
> 厚岸蠔雖非好大隻但入口清爽甘甜,配柚子醋的酸幾提味
> 野菜煮物配蝦丸,以鮮味蟹肉大根汁烹調,蝦丸口感較為紮實味道稍淡,白蘿蔔反而較清甜,南瓜亦粉甜,整道菜式口味較清淡
> 薄鹽燒半熟蟹腳,可以點蟹麵豉醬一齊食。蟹腳本身係幾鮮甜有海水味,蟹醬更加濃味是精華所在,真想encore多啲醬
> 茶碗蒸面頭放咗層生折大閘蟹黃,配栗子粒幾特別,蒸蛋質地幼滑細膩、調味適中沒過鹹、口感食味都豐富
> 和牛壽喜燒,主角是姬路和牛西冷位肉香細嫩、蘸日本蛋汁更滑溜,配清爽粟米蘿蔔冬菇等令湯頭更甜,很有鄉土料理風格
> 鮑魚海膽飯,鮑魚以鐵板型式炮製入口頗香口彈牙,個人覺得飯的溫度可以再熱啲、個飯調味較淡
> 以鯛魚頭、黃腳鱲炒碎再熬幾個鐘成為鮮甜濃郁的靚魚湯。我幾鍾意飲呢個熱辣辣的魚湯好順喉
> 晚餐以清甜的靜岡蜜瓜作收結
* 情人節當晚餐廳餐送咗冰涼清酒比我哋小酌、幾順口