2024-09-06
充滿懷舊情懷嘅港式鐵板扒房喺香港買少見少,估唔到喺旺角依間「吃扒」食翻到昔日嘅經典味道,今次Order咗佢哋嘅名物:熱溶芝士10oz紐西蘭牛柳配薯菜,味道唔錯,不過其他菜式只係正常發揮,依間餐廳定價中上,不過稍為失望嘅係,女店員問我:「請問跟餐嗰杯熱朱古力需唔需要忌廉On Top?」,之後我就回覆佢需要,熱朱古力上枱嗰陣,係有忌廉同朱古力醬On Top嘅,我以為忌廉係免費加嘅,點知埋單嗰陣時先發現原來熱朱古力有忌廉On Top係收額外收多一項特飲跟餐價$17。最後我有照俾依$17,但對女店員行為感到無奈,又無講明加忌廉要加$17,埋單時向佢反映佢可以額外收費項目一事可以講清楚D或列明在Menu上,但佢聽完後嘅態度極為敷衍。*此餐廳收取加一服務費。10oz熱溶芝士紐西蘭牛柳配薯菜(單點$206),七成熟、黑椒汁,店員會即席為客人淋上火焰熱溶芝士,熱溶芝士份量多,多得猶如瀑布地鋪滿於牛柳表面,口感濃稠、類似希臘乳酪,拉絲效果突出,味道濃郁;牛柳肉質粉嫩,肉味濃郁,配以黑椒汁食用,味道惹味;薯菜包括有小甘筍、洋蔥、西蘭花、粟米、薯條。羅勒香草忌廉海龍王意大利飯(單點$198),表面鋪有豆苗,
*此餐廳收取加一服務費。
羅勒香草忌廉海龍王意大利飯(單點$198),表面鋪有豆苗,大虎蝦蝦膏鹹香,略嫌蝦肉肉質霉爛、不容易去殼;吉列魚柳炸衣口感酥脆、薄皮,魚柳食落好Juicy,味道鮮甜,如果有蘸醬提供會更好;意大利飯口感軟硬適中,主要食到忌廉汁味道,略嫌羅勒味道偏淡,內有露筍、煙肉、蟹籽、蜆肉、八爪魚、魷魚、蝦肉,略嫌全部海鮮肉質細碎,鮮味欠奉。
2碗餐湯(跟餐$50),羅宋湯,內有牛肉、紅蘿蔔、椰菜、洋蔥、芹菜,味道酸甜。
2件餐包(跟餐$0),普通來貨嘅甜餐包,原本已經無加熱,勝在本身麵包口感鬆軟,配以牛油食用,味道更佳。
2份甜品(跟餐$0),沖繩鹽雪糕,口感幼滑,味道甜中帶鹹。
熱朱古力(跟餐$17),表面鋪有忌廉、朱古力醬,飲落帶有奶泡,口感綿密,味道香甜。
熱奶茶(跟餐$0),口感細滑,茶味濃香。