唔知大家父親節去咗邊度食飯呢~我家老竇就鍾意食海鮮🦞煎炸呢啲香口嘢就啱晒佢添😛於是山長水遠去鴨脷洲食海鮮🌊街市樓上嘅熟食市場有得幫手加工海鮮,喺下面買完上去交低就可以等食啦😝街市都有唔少海鮮種類任君選擇,每一檔嘅價錢都差唔多,不過母上就話呢個街市啲嘢比出面嘅會貴啲🤭·<椒鹽瀨尿蝦>瀨尿蝦成半隻手臂咁大,街市賣ʜᴋᴅ 100一隻🦞瀨尿蝦炸得好通透非常香脆,中間嘅肉又保持到好滑唔乾🤩瀨尿蝦本身質素唔錯,隻隻飽滿肉質鮮甜😍·<蒜蓉粉絲蒸蟶子>蟶子又係加大碼,無記錯街市要ʜᴋᴅ 280/斤💸平時喺屋企掌握唔到時間火喉,好易就蒸到老晒變得好韌😟呢度就蒸得啱啱好,隻隻都鮮甜又唔會韌🥰·<陳皮蒸鮑魚>鮑魚肉質紮實爽口,覺得用蒸嘅方法食到原汁原味最好😛不過師傅就無幫手清咗內臟先,食嘅時候記得自己搣返走❗️·<白灼蝦>呢種好似係叫九蝦,比平時食嘅基圍蝦細隻,但都好紮實鮮甜,白灼嘅方法就最啱🦐·<薑蔥炒蟹>炒得好有鑊氣,食得出有走過油嘅香味😗蟹肉都保持到鮮嫩🦀·<椒鹽九肚魚>又係香口嘢🤓不過呢個椒鹽就感覺無瀨尿蝦

<椒鹽瀨尿蝦>
<蒜蓉粉絲蒸蟶子>
<陳皮蒸鮑魚>
<白灼蝦>
<薑蔥炒蟹>
炒得好有鑊氣,食得出有走過油嘅香味😗蟹肉都保持到鮮嫩🦀
<椒鹽九肚魚>
又係香口嘢🤓不過呢個椒鹽就感覺無瀨尿蝦做得咁出色,可能因為九肚魚本身水份多,所以炸漿都冇咁脆身🤔
<招牌炸三寶> ʜᴋᴅ 60
呢個係餐廳本身有嘅食物,幾乎每一枱都有叫😮炸魚皮、炸魚片頭、炸雲吞,全部都好脆口,又唔會太過咸👍🏻雲吞用豬肉同蝦做餡,不過就食得出有碱水味😶
另外仲叫咗個蒜蓉炒白菜仔🥬食咁多香口嘢梗係要有碟菜清清地配搭下😝其實仲有個<一口西多士>都係呢間餐廳嘅名物,見到枱枱一碟都好想試,不過食完已經太飽食唔落🤰🏻唯有留個遺憾下次再嚟
唔係好知詳細加工費係幾多,計埋兩個小菜呢餐ʜᴋᴅ 600埋單,海鮮就唔算平,不過應該比出去食海鮮抵嘅😎