2019-07-07 80 瀏覽
星期六晚上一行5人嚟到荃灣金牌源記食海鮮,鋪仔細細我們被安排坐在樓下卡位,地方比較窄但仍然坐得舒服,就坐後店員很細心介紹是日的蒸海鮮餐,亦開始為我們起菜,每一道菜也有店員為我們在坐位則的蒸氣鍋即蒸即起,非常細心的服務海鮮餐有“蟲草花燉湯”、“蒜蓉粉絲龍蝦”、“海蝦”、“清蒸龍躉”、“豉汁蒸鱔”、“扇貝”、“象拔蚌仔”、“娃娃菜蒸梅菜”、“陳皮蒸鮑魚”、“油鹽水蒸蜆”、“梅子蒸鮮魷”、“膏蟹蒸飯”、“紅豆沙”蟲草花燉湯味濃而不膩粉絲蒜蓉蒸龍蝦,啖啖肉好鮮味陳皮蒸鮑魚蒸的時間啱啱好,爽口鮮味海蝦味鮮食到唔停口 蒸龍躉保留龍躉鮮味,不腥不膩豉油蒸鱔~鱔肉彈牙,新鮮入味油鹽水蒸蜆肉~清甜無沙 good 嚟一道菜清一清腸胃,娃娃菜蒸梅菜原來咁好味 象拔蚌~細細隻不失鮮味 梅子蒸鮮魷~噢!原來墊底的是腸粉皮,鮮魷不太多,味道不太突出,比較一般蒸扇貝~扇貝蒸得有點過火,熟了點膏蟹蒸炒飯~蟹多膏回味飯底亦浸入蟹膏鮮甜~好食 食畢多款海鮮還有每人一碗紅豆沙甜品,食到好飽好滿足雖然扇貝有點失準,但總括海鮮也新鮮美味,咁多道海鮮每人$288全包,服務也細心,也覺得值回票價,好抵食另海鮮餐不包飲品,店內汽水及

蟲草花燉湯

蟲草花燉湯味濃而不膩

粉絲蒜蓉蒸龍蝦

粉絲蒜蓉蒸龍蝦,啖啖肉好鮮味

陳皮蒸鮑魚

陳皮蒸鮑魚蒸的時間啱啱好,爽口鮮味

海蝦

海蝦味鮮食到唔停口

龍躉

蒸龍躉保留龍躉鮮味,不腥不膩

豉汁蒸鱔

豉油蒸鱔~鱔肉彈牙,新鮮入味

油鹽水蒸蜆

油鹽水蒸蜆肉~清甜無沙 good

娃娃菜蒸梅菜

嚟一道菜清一清腸胃,娃娃菜蒸梅菜原來咁好味

粉絲蒜蓉蒸象拔蚌

象拔蚌~細細隻不失鮮味

梅子蒸鮮魷

蒜蓉粉絲蒸扇貝

蒸扇貝~扇貝蒸得有點過火,熟了點

膏蟹蒸炒飯

膏蟹蒸炒飯~蟹多膏回味
飯底亦浸入蟹膏鮮甜~好食

食畢多款海鮮還有每人一碗紅豆沙甜品,食到好飽好滿足

另海鮮餐不包飲品,店內汽水及飲料比較貴,汽水15蚊罐,涷飲22蚊杯,反而啤酒一枝都係 2幾蚊,要飲嘢飲啤酒比較抵!店內亦有免費提供水,唔飲嘢都可飲水

咁多海鮮好抵食,值得下次再光顧

2019-06-22
蟲草花燉湯