2020-06-03 1670 瀏覽
入長洲食海鮮是常識吧!懶人包就係叫個餐再去揀嘀海鮮收加工費,但我真心好耐冇食過嘀咁bb嘅海鮮,菜食嫩嘀就話食苗啫~可能海鮮食鮮都食苗啦!不過話雖如此,長洲成條海鮮檔大街,全部座無虛席!其實有時食氣氛啫!意思意思下又一餐啦!首先叫咗知雞軟骨同椒鹽鮮魷,港真!全晚最好食呢兩碟!鮮魷炸漿夠薄,雞軟骨調味出色!啤酒之最佳伴侶之後嘅海鮮就有嘀一言難盡.....蒜蓉開邊蒸蝦好有心機整,切得好靚,真係開晒花咁,但嘀蝦真係太細隻細到好似九節蝦咁,冇乜肉食細個聽人講,瀨尿蝦細隻先甜,大隻冇味!但我俾嘀成人瀨尿蝦種壞哂,食唔返轉頭啦!炒蜆夠獲氣!夠大排擋風味個蒸象拔蚌,火候就過咗龍,象拔蚌好韌,呢個係自己買黎加工㗎,所以大隻嘀!蟹都係果個問題啦!冇咩肉,但個薑蔥汁炒得幾香條魚買果陣話班,蒸完個樣好似倉魚,係咪移形換影,真係不得而知.....但佢最大問題係蒸老咗,好鞋,令食呢餐步步都舉步維艱係呢餐夾餸都困難重重嘅時候,咕嚕肉都變得鶴立雞群,不過算啦!兩圍餸未計外買海鮮加埋先千兩鬆嘀,人地走平價海鮮,食呢個size 好正常!起碼個製法冇敷衍過我,搵食啫!犯法呀!

椒鹽鮮魷
蒜蓉開邊蝦
小小賴尿蝦
炒蜆夠獲氣!夠大排擋風味

蒸象拔蚌仔
薑蔥炒蟹
蟹都係果個問題啦!冇咩肉,但個薑蔥汁炒得幾香
咕嚕肉
蒸倉

係呢餐夾餸都困難重重嘅時候,咕嚕肉都變得鶴立雞群,

椒鹽鮮魷
蒜蓉開邊蝦