2017-02-22
今日去咗佐敦覓食依家私房御係粥底海鮮門外這個街牌有好多海鮮,就試試看吧 !這兒的簡簡單單只得4款,其想唔想蓋過鮮味羅漢果龍眼杞子茶 (HK$48)平時打邊爐或食海鮮,好多時都係啤酒汽水支裝涼茶,但依樹有羅漢果龍眼杞子茶可以清肝明目又下火 餐前小食 (HK$20) 加入芽菜和店主們秘制醬汁醃成,微微香辣 更顯出蜆肉的鮮味 ! 這個餐前小食好掂,每晚未用既新鮮蜆唔想過夜,便起肉再醃,變成第二天的小吃,所以唔一定日日都係依款。店員先將粥底既食材倒入蒸氣鍋內 , 係南瓜瘦肉粥估不到全程都唔使動手自己攪,主要都係定時定候走嚟幫我地放食物到蒸架蒸,又調交好時間制,夠鐘便可以隨時享用...到下一轉店員又會走埋嚟再放野食入去蒸。第一樣出場既海鮮就係蟶子皇, 好大條蓋係有透明玻璃窗所以一目了然深海龍躉魚腩 ~ 啖啖肉又滑嘟嘟日本宮崎放養豬梅頭肉哈哈, 白色咁幼一條條唔係蟲, 係扇貝裙邊,因為和扇貝肉蒸既時間不同,所以好細心咁分開蒸,要提一提.... 見唔見白雪雪? 真係洗得超乾淨 !去咗邊既扇貝肉,大大粒WOOO七色蔬菜同蟲草花蒸雞仲有韮菜餃見店員整個粥底,即係話今餐差不多接近尾聲碗粥吸收了之前各類海鮮