2024-05-17
沙田新城市廣場最近越來越多大陸過江龍進駐,包括探魚,太二酸菜魚,四面泰火鍋,方叔叔重慶老火鍋等等等等!感覺秒到了深圳商場!而這間被稱為“深圳必食潮汕菜店”終於殺入沙田!大家留港消費又一選擇!環境方面:裝修跟深圳分店裝修大致相同,地方寬躺!亦有卡座位食物方面:話到明必食潮汕菜,當然餐廳以潮汕菜為主!餐廳除了可以散叫之外,亦有套餐!套餐份量也很大,一個2人套餐,就算3個人食也可以雙人餐 $198工夫茶:(雙人餐 )鳳凰單叢雖然我對於品茶嚟講,同藝術一樣,只系「識條鐵」嘅啫!不過杯茶係幾好飲!而鳳凰單叢,鳳凰單叢因鳳凰山而得名!其實是烏龍茶的一種,亦有人稱鳳凰茶!潮菜頭牌:(雙人餐 )潮鹵拼盤鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋鵝片:咸香鮮嫩,肉汁濃郁的口感其他鹵水食材都非常新鮮和豐富,當中有掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋,全部都鹵得很入味又軟腍!靚湯:(雙人餐 )頭水紫菜魚丸湯2位紫菜的鮮美,帶出了湯的鮮味,魚丸爽口彈牙,入口鮮甜!蝦亦很彈牙!三者的鮮美都能發揮得淋灕盡致本季精選:(雙人餐 )香煎鯧魚半條鯧魚肉質細緻、肉厚又少刺!鯧魚煎的皮脆甘香,又能嘗到肉汁豐盈的鮮味!香煎亦沒有影響魚肉中的質感(雙
環境方面:
裝修跟深圳分店裝修大致相同,地方寬躺!亦有卡座位
食物方面:
雙人餐 $198
工夫茶:
(雙人餐 )鳳凰單叢
潮菜頭牌:
(雙人餐 )潮鹵拼盤
鵝片,掌翼,豆腐,廣章,溏心蛋
鵝片:咸香鮮嫩,肉汁濃郁的口感
靚湯:
(雙人餐 )頭水紫菜魚丸湯2位
本季精選:
(雙人餐 )香煎鯧魚半條
(雙人餐 )雞汁普寧豆干
普寧豆乾絕對是潮汕菜的一個代表品牌!其皮酥脆,肉嫩滑,味清香而馳名。
(雙人餐 )潮汕七樣菜
七樣菜同樣是潮汕菜的另一個代表品牌!七樣菜的由來:每年正月初七(人日)每逢這天,人們將七種蔬菜放在一起烹調,取個好意頭
主食:
(雙人餐 )蠔仔泡粥
這個蚝仔泡粥,真係好多料!蠔仔新鮮的飽滿有彈性!留意泡粥/粥/泡飯,三種口感不一樣!泡粥飽肚感會滿足一點!
甜品:
(雙人餐 )椰汁仙草蜜2位
仙草蜜口感會比較煙韌,加上椰汁,絕對是清涼消暑的甜品
南澳蠔仔烙 $98
蠔仔新鮮的飽滿鮮美,配上煎蛋及木薯粉,香脆煙韌,又香又脆
整體來說,食物質素不差的,服務態度也超越左我期待!無論香港深圳,同樣做到水準,而價錢方面亦跟深圳差不多,計算埋來回車費及車程時間,絕對值回票價!