2023-05-07
Kolor在深水埗開設咖啡店OHM!咖啡店以「日啡夜酒」模式經營,即日頭係咖啡店,入黑燈光一轉即變成酒吧!與我們的生活步伐相似,日間要精神弈弈,所以好眼瞓時飲返杯咖啡提下神,晚間則要放鬆,夜晚可以同好友下酒傾吓計,或許有時工作不如意,心煩時將不快拋諸腦後!店舖主打主打手沖咖啡及特色雞尾酒,好有特色和創意,重有多款自家創作既小食,高水準又好食,酒和咖啡都係我心頭好,今晚就先黎朝聖試試特色洒類開心下先😊🍨▪️TofuFa豆腐花賣晒完全就係一碗豆腐花既造型,用百加得蘭姆酒、薑汁酒、豆漿、椰子水和豆腐花組成,口感香滑,酒味唔會太濃,超香豆腐花味,唔夠甜重可以加黃糖,好驚喜💛🥃▪️Ocho Chocolate Old Fashioned 酒精度極濃,用上Bacardi Ocho Rum ,Dewer's 12 Special Reserve 威士忌 、朱古力苦味酒、Angostura 苦味酒、糖,最特別有朱古力醬和脆脆在杯邊,邊飲邊食,配合這杯烈酒,味道出奇地夾,甜苦相間同做人一樣🍸▪️Longing Tea Highball Dewer's 12 Special Reserve威士忌、龍井茶、梳打水
🍨▪️TofuFa豆腐花
🍸▪️Longing Tea Highball
Dewer's 12 Special Reserve威士忌、龍井茶、梳打水,加咗龍井茶既Highball 第一次飲,淡淡茶香,非常唔錯
🍶▪️大吟釀
全晚最喜歡這杯,有四種酒組成,Kolor 大吟釀、梅酒、紫蘇酒、柚子洒,好重紫蘇味,微微甜,超正
🌭▪️蒜香甜酸腸仔波
濃濃嘅蕃茄蒜香醬,酸甜味適中,味道好好,配合腸仔波,好開胃的小食
👅▪️意大利黑醋醬煎卡津牛脷
必食推介,牛脷超軟腍好入味,鹹鹹香香,配上芝麻和黑醋醬汁,好滋味
🥙▪️牛油果芝士墨西哥栗米片
材料滿滿,炙燒過既芝士鋪滿在粟米片上,配上牛油果蓉和特調醬汁,香脆又滿滿芝士口感,好喜歡,真心正
🍝▪️紅酒白菌牛脷扁意粉 (每週精選)
好喜歡這個意粉的調味,紅酒汁遇上白菌和牛脷,濃調的味道帶蒜香,而且意粉軟硬適中好掛汁,牛脷好腍又入味,每周精選意粉每個星期都唔同,有驚
🍟▪️青醬芝士脆薯條
食咗咁多嘢,仍然意猶未盡,最後點埋我最鍾意嘅薯條,一樣有驚喜,香蒜羅勒醬加上芝士碎,淋上即炸香脆既薯條,味道如此配合,提議唔需要點任何醬汁,味道一流